5 Places for Homemade Ice-Cream in Vilnius. Which one is my favorite?

Ilgai svarsčiau, kokiais žodžiais pradėti šį įrašą. Į galvą, tarytum, neužklydo jokia mintis, joks originalus sakinys ar palyginimas... Tačiau po kelių akimirkų aš supratau, jog taip atsitiko visai neveltui. Juk kalbėti noriu apie ledus. Desertą, kuris leidžia pamiršti visas sudėtingas mintis ir tą trumpą, tarp delnų tirpstančią akimirką, vėl pabūti vaiku.

Nors kalendorinė vasara jau pasibaigė, tačiau man gardžių, naminių ledų sezonas, primenantis vaikystę, tęsiasi ištisus metus. Šiuo desertu mėgstu pasilepinti ir rudenį, ir žiemą. Ypatingai kartu su kvapnios kavos puodeliu.
Būtent todėl atsakingai rinkausi, kur naminių ledų keliausiu ragauti jaukų rudens vakarą vaikštinėdama Vilniaus gatvėmis. Apie tai, kokius ledus išbandžiau ir ar juos įtraukčiau į vertų paragauti sąrašą, tuoj pat papasakosiu jums.

I was thinking quite long how to start writing this article. It was strange, but my head was totally empty. I couldn't find any original phrase or comparison that would help me to begin. But then I realized the main reason of it. The thing is that in this article I will be talking about ice-cream. Dessert that lets you to forget all the heavy thoughts and brings back the joy of childhood. 

Even though, the summer is over, I can say that ice-cream season lasts all year for me. I love eating a good portion of creamy vanilla ice-cream with a cup of coffee even when it's winter time. So that's why I carefully chosen one place that I would definitely visit this autumn for a pleasant portion of ice-cream. I hope that you will also like my recommendation.


Fionos cukrainė

Į Pilies gatvėje įsikūrusią „Fionos cukrainę“ pirmą kartą užsukau saulėtą 2017 - ųjų metų vasaros popietę. Prisimenu, tą kartą užsisakiau porciją mėgiamiausio - pistacijų skonio ledų ir jau po pirmojo kąsnio svajojau apie dar vieną ledų rutuliuką. 
„Fionos cukrainės“ ledai buvo tokio sodraus skonio ir malonios kreminės tekstūros, jog akimirką mintimis sugrįžau į Italiją. Nenuostabu, tokie saldūs prisiminimai man labai patinka. Būtent todėl čia ledais ir maloniomis atostogų Romoje nuotrupomis mėgavausi dar ne vieną kartą. 
Išsirinkau tris mėgiamiausius „Fionos cukrainės“ gaminamus ledų skonius: pistacijų, juodojo šokolado ir lazdyno riešutų. 
Vieno rutuliuko kaina - 2€.

When I first visited ice-cream and dessert place called "Fionos cukrainė" and tried their pistachio ice-cream, I thought that this flavor reminds me of Rome. They were so rich in flavor and texture that I only wanted to enjoy them while thinking about my Italian holiday. Do I need to tell more? 
Maybe only to mention my three favorite flavors: pistachio, dark chocolate and hazelnut. 
One ice-cream scoop here costs 2€. 


Ice Dunes

Pažintį su naminiais „Ice dunes“ ledais pradėjau dar rudenį, kuomet žvarbią spalio popietę ragavau dar niekada anksčiau nebandytus keptus ledus. Ir tada, ir vasarą „Ice dunes“ mane sužavėjo kūrybiškumu. Čia gimsta bene įdomiausi, netradicinai ledų skoniai, kuriuose susitinka ne tik vaisiai ir uogos, bet ir vynas, grybai, alyvuogių aliejus, kvapnūs prieskoniai. 
Turiu pasakyti, jog ledų kopose žaidžiantys skoniai išties išskirtiniai ir verti dėmesio.
 Vienos dėžutės kaina „Liu Desertinėje“ - 3€ (paragauti šių ledų galite ir „Ice Dunes“ ledainėje Vilniuje Bazilijonų g.).

Stylish and creative ice-cream brand called "Ice Dunes" knows how to surprise their clients. My first time trying their ice-cream happened last autumn, when I ate their baked vanilla ice-cream. Since that time I really admire their creativity and original ideas. Besides of fruits and berries, "Ice Dunes" ice-cream are improved with wine, oil, spices and even vegetables. In my opinion, these flavors are pretty strong and nicely complements this icy dessert. 
Box for one costs around 2,5 - 3€, but you can find a wide variety of flavors and packaging in "Ice Dunes" ice-cream shop.


Sugamour

Restorano-desertinės „Sugamour“ gaminamų naminių ledų ragavau „Bernardinų sode“ įsikūrusioje „Sugamour“ vasaros rezidencijoje. Skonių paletė čia nepasirodė labai plati, tačiau keletą vaisinių ir pieniškų ledų rūšių atradau.
Su draugu ragavome lazdyno riešutų ir vanilės skonio ledus. Vieningai nusprendėme, jog lazdyno riešutų ledai gardesni: turtingesni tiek skoniu, tiek tekstūra. Tuo tarpu vanilės skonio ledai man pasirodė šiek tiek blankūs, nepasižymėjo kremine tekstūra ir, paprastai tariant, buvo šiek tiek vandeningi.
Tiesa, negaliu nepagirti estetiško deserto pateikimo - retro stiliaus ledainės atrodė elegantiškai ir subtiliai.
Vieno „Sugamour“ ledų rutuliuko kaina - 2,5€.

Another place where I tried home-made ice-cream is called "Sugamour". I visited their summer residence in "Bernardinai garden" and even though, here they didn't have loads of different ice-cream flavors, a few fruity and milky options were available. We chosen hazelnut and vanilla ice-cream. And they both were different. I liked hazelnut one much more because of their creamy texture and rich flavor. Vanilla ice-cream seemed to be a bit "watery". Even though, it was not the best ice-cream I have ever tried, I really liked the way they serves it here.
One scoop costs 2,5€.


Sweet morello

„Sweet morello“ ledus pamilau dar prieš porą vasarų. Jų gaminami pistacijų skonio ledai buvo tai, kuo norėdavau mėgautis kiekvieną karštą vasaros dieną. Šių metų renginyje „Open Kitchen“ pasirodė naujas „Sweet morello“ kūrinys - vaniliniai avių pieno ledai. Tokia netradicinė ledų bazė sužadino mano smalsumą, todėl būtinai turėjau juos išbandyti. 
Negaliu teigti, jog avių pieno ledų skonis mane nustebino, tačiau šis, glotnios tekstūros desertas tirpte ištirpo burnoje. Būtent todėl juos drąsiai įtraukčiau į savo „Sweet Morello“ ledų skonių favoritus, tarp kurių, be abejonės, garbingiausią vietą jau senokai užima pistacijos. 
„Open Kitchen“ renginio metu vienas rutuliukas vanilinių avių pieno ledų kainavo 3€.

"Sweet morello"is already one of my favorite ice-cream brands in Lithuania. I remember the perfect taste of their home-made pistachio ice-cream which I tried many times last summer, but this time I really wanted to taste the new flavor - sheep's milk vanilla ice-cream. 
I can't say that I was surprised when I tried them, but I really enjoyed the generous portion of silky vanilla ice-cream. Perfectly balanced flavor. That's why I would say that it's one of my favorites from "Sweet Morello".
During the "Open Kitchen" festival, one scoop of sheep's milk vanilla ice-cream costed 3€.


Coffee 1

Negalėjau praeiti ir pro Užupio širdyje įsikūrusią jaukią kavinukę „Coffee 1“, kurioje, kaip skelbiama, parduodami įvarių skonių naminiai ledai. Tiek ledų pateikimas, tiek tekstūra priminė tai, ką ragavau „Sugamour“ vasaros rezidencijoje. Tiesa, ženkliai skyrėsi ledų porcijos kaina (vieno ledų rutuliuko dydis man pasirodė labai panašus), „Coffee 1“ ji - daug draugiškesnė kišenei.
Mano ragauti pistacijų skonio ledai buvo gana turtingi skoniu ir netgi lengvai karstelėję.
Vieno rutuliuko kaina - 1,3€.

I also couldn't pass by coffee place called "Coffee 1" without trying their home-made ice-cream. This type of ice-cream really reminded me the ones, that I tried in "Sugamour". The way they serve it is also very similar, but the price you need to pay is totally different. Here you will be able to enjoy one scoop of home-made ice-cream only for 1,3€. I would say that the flavor of it wasn't disappointing as well.


Taigi, paragavusi keletos skirtingų ledų, aš ne tik pasisaldinau savo kavos pertraukas, bet ir išsirinkau favoritą. Tai - Fionos Cukrainė, kurioje ragauti ledai mane sužavėjo ne tik skoniu, bet ir kremine, tankia, gomuriui malonia tekstūra.
Būtent taip, saulės nubučiuotais, lipniais skruostais tabaluodama kojomis ir kartais net - užsimerkusi iš malonumo, aš prisimenu save mėgaujantis vaikystės ledais. Jų skonį ir tokį pasiilgtą nostalgišką malonumą man atrasti padėjo Fionos Cukrainė, kurioje gaminamų ledų skonį mielai prisiminsiu ir vėsesniais rudens vakarais.

After trying all these ice-cream I've chosen my favorite which is Fionos Cukrainė. I really liked not only the flavor, but also the creamy and thick texture of it.
That was exactly the taste of my childhood ice-cream I was eating every single day of summer. And I have no doubts, that I will definitely remember it again this autumn and winter.


Contact me: g.gumuliauskyte@gmail.com
Follow my blog on: instagram and facebook

Komentarai