Flavors of Summer. June&July

Vasara yra puikus metas trumpam pamesti laiko nuovoką. Nebegalvoti, kelinta šiandien diena, nebeskaičiuoti, kiek valandų liko iki ryte skambėsiančio žadintuvo ir pagaliau mirkti šiltame jūros vandenyje tiek, kiek tik norisi.
Šis metų laikas yra idealus sustoti ir... gėrėtis. Šiltomis naktimis, po kurių danguje akimirksniu ir vėl pasidaro šviesu, upės vandeniu kvepiančiais gaiviais rytais, braškėmis su pienu, raudonais saulėlydžiais, Grįžulo ratais, namais...

Tokia ir buvo mano trumpa, bet tuo pat metu nesibaigianti vasara namuose. Likusią jos dalį ir du pirmuosius rudens mėnesius profesinės patirties semsiuosi puošniajame Hamburge. Bet apie jame ragautus gardžius kąsnius ir kitus įdomius patyrimus papasakosiu jau kituose blog'o įrašuose.

Na, o dabar - pasakojimas apie tai, kokius restoranus per pirmuosius du vasaros mėnesius aplankiau Lietuvoje. Kuriuos iš jų norisi vadinti vasaros atradimais, atskleisiu jau netrukus.

Summer is a perfect season to lose your perception of time. When you simply don't know which day is today, how many hours left till your alarm clock starts ringing and when you can swim in the sea as long as you want. 
This period of the year is perfect to just stop... and enjoy. Warm nights that ends so quickly, the smell of the river that comes through the window in the morning, strawberries with milk, red sunsets, bright stars, home...

This was exactly my short and at the same time endless summer at home. The rest of it and two more months of autumn I will enjoy the pretty architecture of Hamburg, will try to soak in every experience and lesson and, of course, will share the most delicious moments with all of you.

In this post I will tell you about few restaurants that I visited in Lithuania this summer. Few of them I already want to call my summer discoveries. Which ones, I will tell you right now.


Don Vito Nida

Apie Nidoje esančiame Don Vito restorane ragautą „Benedikto kiaušinį“ jau užsiminiau ankstesniame įraše. Ši, atokiame Nidos kampelyje įsikūrusi vieta pasirodė ideali ramiam ryto poilsiui - netriukšminga, jauki, apsupta gamtos. Kalbant apie pusryčių meniu, omleto porcija galėtų būti sotesnė. Šiame patiekale pasigedau elementariausios duonos. Tačiau „Benedikto kiaušinis“ buvo paruoštas nepriekaištingai. Apibendrinus šią patirtį - į „Don Vito Nida“ dar kartą mielai sugrįžčiau.

About the restaurant in Nida called "Don Vito" I've already wrote in my previous blog post. This cozy restaurant really reminded me calm and pleasant seaside holiday. 
We tried silky omelette which was good, but the portion of it was a bit too small (we missed some bread). Also, we tried "Egg Benedict" on a croissant and it was truly delicious. Anyway, even though there are some things to improve, I would come back to this restaurant again.


Varna

Kai restorano interjeras ir meniu pasuka skirtingais keliais.. Būtent taip norisi apibūdinti Nidoje įsikūrusią terasą skambiu pavadinimu - „Varna“. Iš tiesų, tai - viena įspūdingiausių lauko terasų Nidoje. „Varna“ suteikia galimybę pasigrožėti romantiškos Nidos krantinės ir stogų viršūnių „atvirukais“, tačiau čia aš sugrįžčiau nebent taurei vyno. „Varnos“ terasoje lankiausi keletą kartų ir vis nesuprasdavau, kodėl po vakarienės čia nesijaučiu patenkinta. Šio restorano meniu man pasirodė pernelyg chaotiškas. Valgiaraštyje rasite vištienos sparnelių, kiaulienos šonkaulių, midijų, itališkų virtinukų, salotų ir t.t. Sunku išsirinkti ne vien tik dėl valgių įvairovės. Skaitant meniu esančių patiekalų pavadinimus, vis apninka jausmas, jog ragauti nesinori nei vieno. Mano nuomone, tokį „pilną“ meniu reikėtų siaurinti, išrinkti favoritus ir galutinai apsispręsti, kurie patiekalai yra stiprioji „Varnos“ pusė. Galbūt tuomet į šią terasą mielai sugrįžčiau ne tik dėl panoraminio vaizdo.

When interior and menu of the restaurant don't have much things in common... That's what I want to say when I talk about another place in Nida called "Varna". This restaurant has a really charming rooftop terrace where you can admire the beautiful postcard views of Lithuania's seaside. But here I would only go to have a glass of wine. The menu of this place seems to be too "chaotic". So many different choices, but none of them tastes as good as you expect. I would only suggest to shorten the menu and decide which dishes are the strongest side of the restaurant. 


Meridianas

Vakarienė laive skamba romantiškai, tiesa? Tačiau turiu jus įspėti, jog ruošdamiesi ragauti maistą Klaipėdoje esančio legendinio laivo restorane „Meridianas“, turėtumėte nusiteikti ilgai vakarienei.
Ragavome tris patiekalus ir „šefo komplimentą“. Ši ceremonija užtruko ilgiau nei tris valandas. Tiesa, paskutinės vakarienės užbaigimo „natos“ - deserto laukėme ilgiausiai - pistacijų ledai mūsų stalą pasiekė maždaug per valandą.
Apie laiką kalbu ne veltui. Juk tai - ne speciali degustacinė, o įprasta darbo dienos vakarienė, todėl manau, jog kruopščiai planuojantiems savo laiką, ši informacija bus naudinga.
Kalbant apie maistą, „Meridianas“ sužavėjo patiekalų pateikimu - kiekvienas ragautas valgis priminė meno kūrinį. Deja, skoniui tiek komplimentų skirti negalėčiau. Paradoksalu, tačiau labiausiai iš visų patiekalų patiko būtent „šefo komplimentas“, kuriame susitiko triušiena, abrikosai, pistacijos, morkų bei burokėlių tyrės.
Nors ir turtinga jūros gėrybėmis, ispaniškoji paella mus nuvylė labiausiai. Patiekalas neturėjo vientisos tekstūros, ryžiai buvo blankaus skonio ir, mano galva, netinkamai paruošti ispaniškam ryžių troškiniui. Elnienos kepsneliai situaciją šiek tiek pataisė, tačiau mėsa man pasirodė kiek per kieta.
Ilgai laukti pistacijų ledai skonio prasme neturėjo nieko bendro su pistacijomis (burnoje dominavo egzotinių vaisių tyrės, kuria ir buvo pagardinti ledai, skonis), tačiau patiko savo tiršta ir tankia, kremine tekstūra bei, žinoma, pateikimu.
Įvertinus kainos ir kokybės santykį, į „Meridianą“ greitu metu sugrįžti neplanuoju.

Dinner in a historical ship "Meridianas" sounds pretty romantic, right? But before you answer, I also want to tell, that if you are planning to come here for dinner, you need to be prepared for a really long one.
We tried three dishes (plus compliment of the chef) and this ceremony took us more than three hours. The longest part was the last one - dessert. We have been waiting for our pistachio ice-cream for about an hour.
I talk about time, because I think that this information can be useful for those who are planning every hour of the day. Considering the fact, that it was just a simple workday dinner, I can't skip this information. 
Talking about "Meridianas" food, I really liked the way it looked like in our plates. Aesthetic of every meal was impressive. But unfortunately, can not say the same thing about the flavor. Actually, the most delicious dish we tried in "Meridianas" was a compliment of the chef which was all about rabbit's meat, apricots, pistachios, beetroot and carrot cream. 
And the most disappointing dish (even though, this one looked really stunning) was classic Spanish paella, which was basically without any flavor... Venison steaks were better, but still, I felt that meat was a bit chewy. Long awaited dessert - pistachio ice-cream didn't taste like pistachio ice-cream at all. I only felt the flavor of fruity sauce that was topped on it. But I really liked a thick and creamy texture of this dessert.
If we talk about the ratio of price and quality, I would say that for now I am not planning to be back at "Meridianas". 


Kanpai

Kur Klaipėdoje ragauti sushi? Šis klausimas vasarą dažnai sukdavosi mano galvoje, todėl ilgai nelaukusi nusprendžiau išbandyti restoraną „Kanpai“ įsikūrusį Klaipėdos Senamiestyje. Turiu pasakyti, jog tai buvo nenuviliantis vizitas. Čia atradau gerą kainos ir kokybės santykį, malonų aptarnavimą ir romantišką Klaipėdos Senamiesčio vaizdą lauko terasoje.
Nors tai ir nėra ta vieta, kurioje turėtumėte ieškoti autentiškų japoniškų sushi, tačiau lengvai vakarienei Japonijos tematika „Kanpai“ pasitarnaus puikiai.

Where to eat sushi in Klaipeda? This was one of the most popular questions while being in hometown. That's why I decided to try something new and went to Japanese food place called "Kanpai". I have to admit that it was a very pleasant visit. I liked their terrace which was really simple, but also had a very nice view to Klaipeda's Old town. Our food was also tasty. This is not a place where you will find authentic Japanese food, but if you are looking for something light, fresh and not too expensive, you can definitely try this place.


El Mercado

Grįžtant į sostinę - Vilnių, prisimenu malonų vasaros vakarą ispaniško maisto restorane „El Mercado“, o tiksliau - jaukioje ir šiek tiek slaptoje lauko terasoje, kuri, dėl čia esančio smėlio, man iš tiesų priminė vakarą Ispanijos kurorte. Jei ieškote jaukumo, šia terasą Vilniuje mielai rekomenduočiau išbandyti ir jums.

If we go back to the capital, here in Vilnius I found a very charming summer terrace where I would love to spend even more evenings of summer. It belongs to Spanish cuisine restaurant called "El Mercado". Not sure if it is just the atmosphere or this beautiful white sand, but here in "El Mercado" you can really feel like being somewhere in Spain.


monai

Pusryčiai „monuose“ yra tai, ką turite paragauti bent kartą lankydamiesi pajūryje. Labiausiai norėčiau akcentuoti „Benedikto kiaušinius“, (apie juos daugiau papasakojau čia) amerikietiškus blynelius, burnoje tirpstančius itališkus virtinukus - ravioli. Paskutinį kartą ragavau avokado skrebutį su „marškinėliuose“ virtais kiaušiniais. Šio patiekalo skonis buvo neblogas, ypatingai gardi čia kepama duona, tačiau vertinant visumą - man pritrūko daugiau avokado ar kito kreminio užtepo. Patiekalas buvo šiek tiek per sausas, tad kitą kartą likčiau ištikima „Benedikto kiaušiniams“.

Breakfast at "monai" is one of the things you need to do when visiting Klaipeda. Of course, their signature breakfast dish are classic "Eggs Benedict" and I can not lie - they are really the best in town. I also tried avocado toast, which was tasty, but not as impressive as "Eggs Benedict".
For those, who don't like soft boiled eggs, I would suggest to try their pancakes or silky Italian ravioli.


Sinners burgers

Dabar suprantu, kodėl ši vieta pasivadinusi būtent taip. Galiu užtikrinti, jog suvalgę klasikinį „Sinners“ burgerį, jausitės ne tik sotūs. Drįsčiau teigti, jog galbūt net - persivalgę, todėl jį rekomenduočiau dalintis dviems valgytojams. Kalbant apie skonį - jį vertinu teigiamai, nors tai ir nebūtų restoranas, kurį norėčiau karūnuoti geriausių burgerių vieta. Patiko vidutiniškai kepta mėsa - natūralus jautienos skonis nebuvo užgožtas gausybės prieskonių. Švelniai salstelėjusi, šviežia bandelė gomurį nuteikė taip pat labai maloniai. Šiame derinyje pasigedau sodresnio sūrio skonio ir kiek „ramesnės“ dozės svogūnų. Šalia burgerio ragavome ir specialias „Sinners“ bulvytes, gardintas Čederio sūriu ir šonine. Jas išbandykite be jokio sąžinės graužimo - šis patiekalas vertas kiekvienos nuodėmingos kalorijos.

Now I understand what the name of this place actually means. Make sure you are really very hungry when ordering the whole "Sinners" burger portion. This burger bar prepares really huge and "rich" burgers. I liked the juicy meat and the bun also had a very pleasant (and slightly sweet) flavor. I only missed a bit more cheese in it. 
But the most sinful "happy meal" we tried there was special fries with Cheddar cheese and bacon. I swear, it is worth of every single calorie. 



Šilelis Gastropub

 Vis didėjantis alternatyvių, šiuolaikiškų, originalių restoranų, kavinukių ir barų Palangoje skaičius nuteikia išties puikiai. Viena tokių vietų - neįpareigojantis alaus baras „Šilelis Gastropub“. Čia rasite ne tik įvairiausių gėrimų ir su jais derančių užkandžių, bet ir rimtesnių patiekalų. Ragavau lazaniją su jautiena, kuri man pasirodė gardi, tačiau kiek per riebi. Vis susimąstau, jog skųstis tuo tikrame „Gastropub“ būtų nelabai tinkama, tiesa? Tad jei pasiilgote paprastumo, nevengiate nuodėmingo maisto ir ieškote vietos, kur smagiai praleisti vakarą su draugais, „Šilelis Gastropub“ galėtų tapti puikiu pasirinkimu Palangoje.

I am really happy and surprised to find more and more alternative, young and original places in Palanga. One of them is called "Šilelis Gastropub". Here you will find a very genuine beer bar atmosphere. So no fancy meals, but who want to eat them every day? Not me. I often miss these simple and relaxed places like this. At "Šilelis Gastropub" you will be able to try many different beers and snacks. But also feel free to try their main dishes. I tried lasagna with beef which was delicious and a bit fatty as well. But lasagna was not supposed to be "skinny", right? So if you are looking for a cozy spot to spend the evening with your friends, try "Šilelis Gastropub".


Mudu

Paskutinį kartą restorane „Mudu“ lankiausi žiemą. Vieną liepos vakarą su drauge ieškodamos, kur galėtumėme lengvai pavakarieniauti, nusprendėme ir vėl aplankyti šią vietą. Šį kartą ragavome moliūgų sriubą su mocarela ir baklažanų suktinukus su ožkų sūriu, granatų sėklomis bei graikiniais riešutais. Abu patiekalai mums labai patiko. Vienas dalykas, kuriame vis dar nepastebėjau progreso - aptarnavimas. Nenoriu pasakyti, jog jis yra prastas, anaiptol - padavėjos nuolat teiraujasi, ar nieko netrūksta, maloniai bendrauja, tačiau tuo pat metu atrodo, jog viskas vyksta pernelyg dirbtinai, įtemptai. Norisi daugiau paprastumo ir organiškumo. Būtent šių dalykų aš ir pasigedau abu kartus lankydamasi restorane „Mudu“.

Last time I visited the restaurant called "Mudu" in winter, so I was really curious to see how this place has changed during this time. We went for a light dinner and ordered pumpkin soup with mozzarella. Also, we took a portion of stuffed aubergines. Everything was very delicious. Especially we liked the combination of baked aubergine, goat's milk cheese, pomegranate seeds and walnut. Perfect wine snack. 
However, one thing hasn't changed from the last time we were here. I still miss more natural and warm service. Even though, the service is fine, but somehow you feel that waitresses are too strained. To sum up, I would still love to come back here for the third visit. 


Vėsuma

Dar vienas Palangos „perlas“ gaiviu pavadinimu „Vėsuma“ mano simpatijas pelnė dėl išskirtinio, egzotiško interjero ir gana „lankstaus“, namų jaukumą primenančio meniu. Ragavome sultingas ir aromatingas keptas krevetes, puikios tekstūros sūrio kamuoliukus, sočią ir gardžią lazaniją su jautiena bei grilyje keptą, skoningą doradą. Į šią jaukią oazę dar būtinai sugrįšiu, o pilnu straipsniu apie šią vakarienę pasidalinsiu jau artimiausiu metu.

Another pearl of Palanga called "Vėsuma" impressed me with their cozy, original interior and home-inspired menu. Here we tried freshly marinated and grilled shrimps, hot cheese balls, filling and very tasty lasagna with beef and grilled juicy "dorada" fish. This cozy oasis is definitely a place where I would love to come back again. 
My full article and more pictures from this dinner will be up on my blog very soon.


Vinvino

Kiek seniau restorane „Vinvino“ su šeima valgydavome pamėgtą „Šefo“ picą. Deja, ja paskutinį kartą mėgavausi prieš gerus pusantrų metų, todėl negaliu patikinti, jog šios picos skonis išliko nepakitęs. Gera žinia yra ta, jog mielai rekomenduočiau išbandyti kitą patiekalą - lašišos tartarą. Šio užkandžio porcijos dydis nemažas, tad patiekalo turėtų užtekti nelabai alkano valgytojo vakarienei. Patiektas su šviežia, šilta, sviestu gardinta prancūziška bagete, šis lašišos tartaras tirpte ištirpo burnoje.

In this restaurant we used to order our favorite "Chef's" pizza. Unfortunately, can not recommend it right now, because the last time I ate it was almost two years ago. But the good new is that here I recently discovered another dish which I tried and really liked - salmon tartare. This dish goes perfectly with a glass of white wine and is really delicious. I would say, that it could be even a light dinner option if you don't feel too hungry.


Dock

Kai mano mėgstamiausia burgerių ir rinktinio alaus vieta Klaipėdoje - „Dock“, pradėjo ruošti savaitgalio pusryčius, tuoj pat keliavau paragauti naujienų. Po pusryčių vizito tik dar kartą įsitikinau, jog tai - ne tik kokybiško, bet ir stilingo maisto vieta. „Benedikto kiaušiniai“ ne tik atrodė puikiai, bet ir iš tiesų buvo turtingi skoniu. Patiko ir padažo tekstūra, ir lengvai skrustelėjusi bandelė, ir kokybiška lašiša bei idealiai paruošti kiaušiniai. Be abejonės - sugrįšiu dar ne kartą.

When my favorite burger and craft beer place in Klaipeda launched their breakfast menu, I couldn't wait any longer and had to try their brunch right away. So I did and it was really worth of "running". I ordered my beloved breakfast dish - "Eggs Benedict" with salmon and it not only looked, but also tasted very good.


Restoranas 4

Ši kreminė kukurūzų sriuba, gardinta elniena įdarytais ravioli yra vienas geriausių dalykų, kada nors nutikusių Palangoje, - pamaniau aš paragavusi šios, "Restorane 4" ruošiamos sriubos. Ir iš tiesų, šio patiekalo skonis - labai įsimintinas. Toks, kokį norisi kartoti dar ir dar kartą. Labai rekomenduoju išbandyti.

This creamy corn soup with venison stuffed ravioli is one the best things that ever happened to Palanga, - I thought just after my first sip. I have to say that the flavor of this soup is really impressive. I mean, it is that kind of flavor you want to repeat again and again.. Highly recommend to try.


Sužavėta kreminės kukurūzų sriubos skonio, po kelių dienų čia keliavau ir pusryčiauti. Žinoma, pasirinkau ganėtinai neįprastais priedais gardintus „Benedikto kiaušinius“. Nusivilti šiuo patiekalu neteko, tačiau supratau, jog žaliųjų žirnelių, šoninės ir hollandaise padažo derinys mano skono receptoriams nėra priimtinas. Daug mieliau būčiau suvalgiusi klasikiniu avokado kremu (taip, tai gana saugus, tačiau niekada nenuviliantis variantas) gardintus „Benedikto kiaušinius“. Saldi žaliųjų žirnelių tyrė labiau erzino, nei leido mėgautis lėtais savaitgalio puryčiais. Vis dėlto, nors šio patiekalo dar kartą neužsisakyčiau, pietauti arba vakarieniauti čia dar sugrįžčiau.

After having such a good dinner experience, I decided to come here and try the new "Restoranas 4" brunch menu. The taste of "Eggs Benedict" was not disappointing, but I understood that the combination of green peas cream, bacon and hollandaise sauce is just not for me. The sweetness of green peas puree was more annoying than enjoyable. 
Even though, I wouldn't order the same "Eggs Benedict" here, I would truly love to come back to "Restoranas 4" for lunch r dinner again.


Taigi, šią vasarą rekomenduoju ir jums patyrinėti Lietuvos pajūrį. Juk po maudynių jūroje, gardaus ir kokybiško maisto norisi dar labiau.

So this summer I really suggest you to explore Lithuanian seaside. Tasty dinner after evening swim in the sea sounds pretty perfect, right?

Contact me: g.gumuliauskyte@gmail.com
Follow my blog on: instagram and facebook.

Komentarai