Dinner in City. Somm Vilnius

Kai manęs klausiate, kokį restoraną galėčiau rekomenduoti kokybiškai, jaukiai ir gardžiai vakarienei Vilniuje, net nesuabejodama atsakau, jog viena tokių vietų yra Pylimo gatvėje įsikūrusi vyninė „Somm“. Ir nors nuo vakarienės šiame vyno bare praėjo trys mėnesiai, tokia įsimintina gastronomine patirtimi negaliu nepasidalinti savo tinklaraštyje. Tad dabar, prisimindama savo mėgiamiausią metų laiką, akimirkai sugrįšiu iš naujo pasimėgauti gardžiausiais „Somm“ kąsniais ir gurkšniais. Paklaidžioti šios gurmaniškos kelionės takais kviečiu ir jus.

Gegužė man visuomet buvo ypatingas metas, kaskart atnešdavęs ką nors naujo - jausmus, kvapus, spalvas, žmones, keliones, vietas. Ne išimtis buvo ir šių metų paskutinis pavasario mėnuo. Pakalnutėmis kvepiančiomis gatvėmis pamažu atslenkant šiltam vasaros lietui, vakarieniavome vyno bare „Somm“. Kur naujų kvapų, skonių ir spalvų, atrodo, užtektų dar vienai gegužei papuošti.

When you ask me, what are my favorite places for cozy and tasteful dinner in Vilnius, I never hesitate to mention a classy wine bar called "Somm". And even though, it's been three months since my last visit here, I couldn't stop myself from telling you this delicious food story on my blog. So now, let's go back to my favorite time of the year and experience this beautiful "Somm" dinner again.

May is definitely my favorite month of the year. It always brings me something unique. Colors, flavors, smells, people, places, travels, feelings... This year I found a piece of all these things in a wine bar "Somm". 


Apsilankyti profesionaliame vyno bare buvo įdomu ne tik dėl kasdien besikeičiančio, sezonų įkvėpto meniu, kurį vyninėje „Somm“ kuria garsus Lietuvos šefas Egidijus Lapinskas. Smalsu buvo sužinoti, kaip vakarienės metu svečius aptarnauja vieni garsiausių Lietuvos someljė. Juk „Somm“ salėse sukasi daugkartiniai someljė čempionatų nugalėtojai - Narimantas Miežys ir Arminas Darasevičius.

I was curious to visit "Somm" not only because of their different seasons inspired menu, which is created by one of the most famous Lithuanian chefs - Egidijus Lapinskas. 
It was also very interesting to see how professional Lithuania's sommeliers - Narimantas Miežys and Arminas Darasevičius serve wine and the way they combine it with different foods. 



Tikriausiai išgirdus šiuos faktus, nieko nebestebina ir šio vyno baro pavadinimas. „Somm“ susijęs su žodžiu „someljė“, reiškiančiu vyno ekspertą. Ir iš tiesų, šiam gėrimui „Somm“ skiriamas ypatingas dėmesys.

There is no surprise, why "Somm" is called like this. The name of this wine bar comes from word "sommelier", which means a "wine expert". And I can not imagine it being different. "Somm" seems to be a real kingdom of this solid drink.



Mus aptarnavęs someljė Mindaugas Miežys pasiūlė paragauti išskirtinio austriško vyno, gaminamo iš retos vynuogių rūšies Grüner Veltliner. Manau, jog šis vynas puikiai tiko mūsų vakaro patiekalų temai - visai neplanuotai pasirinkome žuvį ir jūros gėrybes.
 Grüner Veltliner vynas man pasirodė nesunkus, minerališkas, kvepiantis gėlėmis, lengvai derantis su žuvies patiekalais.

Grįžtant prie maisto, M. Miežys mus patikino, jog beveik visus „Somm“ meniu esančius patiekalus patogu dalintis, todėl mes ir nusprendėme paragauti visko po truputį.

Užkandžių skiltyje surašyti patiekalai atrodo tinkami mėgautis kartu su vynu. Maisto meniu rasite sūrių ir mėsos rinkinių (po 11€), lašišos carpaccio (8,5), marmurinio ešerio ceviche (10), Matjes silkę su marinuotomis bulvytėmis (9,5€), ėriuką totoriškai (12€), pavasarinius smidrus su vytinta antimi ir kiaušiniais (9€) ir t.t.

Mūsų svarstymų įdėmiai klausęs M.Miežys pasiūlo išbandyti skumbrės sashimi (9€). Patikina, jog šviežios ir kokybiškos žuvies skoniu tikrai nenusivilsime, tad pasikliaujame profesionalo žodžiu ir po keletos minučių jau ragaujame nepriekaištingai atrodančią skumbrę.
Žuvis buvo tokia minkšta ir pilna skonių, jog ją norėjosi valgyti vieną, tačiau šalia patiektoms juodos duonos riekelėms ir sviestui, taip pat negalėjome atsispirti.

When we came here for a dinner, sommelier M.Miežys offered us to try a special white wine from Austria, made out of famous Grüner Veltliner grapes. I think, this wine went perfectly with our food. All evening we were enjoying fish and sea food.
The wine we were offered seemed to be light and mineral. It smelled like flowers and had a very pleasant, summer wine taste.

"Somm" menu is quite short, but you will definitely find something for yourself. If we talk about cold starters, you can try meat and cheese plates (11€), salomn carpaccio (8,5€), Matjes herring with marinated potatoes (9,5€) and others.

Sommelier M.Miežys recommended us to try their signature starter - mackerel sashimi (9€). He ensured us that we won't be disappointed by the flavor of this fresh and high quality fish. And it was totally true. Mackerel was really tender and so rich in flavor that I didn't even missed any bread. But still, dark bread loafs with butter were just too tasty to resist.



 Be šaltųjų užkandžių „Somm“ siūlo ir „keptuves“ - nedidelius (tiksliau - tinkamus lengvai vakarienei) karštus užkandžius. „Somm“ rekomendacija - aštuonkojo koja su bulvytėmis ir daržovių salsa (14€), sraigės su česnakiniu sviestu (10€). Tačiau mūsų akys nuo pat pradžių krypo į „Carabinero“ krevetes su kokosų pienu ir naminiu pomidorų sugo (10€), todėl antrajam vakaro patiekalui nusprendėme išbandyti būtent jas.

Besides of cold starters, "Somm" offers a hot ones. They come in a pans and portions of food are quite generous. I would say that one hot pan would be enough for a light dinner.
"Somm" recommendation - octopus with potatoes (14€) and snails with garlic butter (10€). But this time we went for "Carabinero" prawns roasted in a coconut milk and home-made tomato sugo (10€).




„Somm“ krevetės buvo puikios. Didelės, sultingos, aromatingos ir tikrai sočios. Ragaujant jas, burnoje skleidėsi daugybė subtilių skonių ir prieskonių. Tikiu, jog toks karštas užkandis lengvai atstotų net ir vakarienę, kai nesijauti labai alkanas.

I really enjoyed the taste of this hot starter. Prawns were big, juicy and full of flavors. Really recommend to try it.  



Pagrindiniam patiekalui nusprendėme išbandyti tuno kepsnį (19€). Jį paragauti rekomendavo ir mus aptarnavęs vyno žinovas. Žinoma, neveltui. Patiekalas įsiminė ne tik skoniu, bet ir vaizdu lėkštėje - priminė meno kūrinį, kurio nevalia sugriauti. Tunas buvo idealiai rausvas, šalia patiektos daržovės žaidė ryškiomis jo spalvomis. Maloniai nustebino šios žuvies ir apkeptų bulvių derinys - atrodė, jog geriau čia nederėtų jokios kitos daržovės ar kruopos.

Talking about the main course we were offered to try tuna steak (19€). And we did it with pleasure. The fish was prepared perfectly - it was tender and slightly pink. Roasted potatoes and vegetables created a perfect balance of flavors.
I was also impressed by aesthetics of this dish. Just look how colorful and beautiful it was.




Desertą pasirinkau norėdama bent akmirkai sugrįžti į Ispaniją. Neslėpsiu, turėjau viltį, jog Madride nuvylusios ispaniškos churros kada nors reabilituosis. Tiksliau - laukiau momento, kai rasiu tinkamą vietą vėl jų paragauti.
Galiu drąsiai teigti, jog „Somm“ - viena iš jų. Čia gaminamos churros nė iš tolo nepriminė prastos churros ragavimo patirties. „Somm“ gaminamos ispaniškos spurgos buvo lengvos it debesėlis, tirpo burnoje. Kartu su vaniliniu bei šokolado padažu iš tiesų priminė švelnaus vasaros vėjo ganomus debesis.

When I first tried Spanish dessert churros in Madrid, I was not impressed by the taste of it at all. But I was still hoping to find a better place to try them again, so my first bad impression could disappear. And I found that place in Lithuania. Here in "Somm" Spanish churros taste like clouds and heaven. They were light and fluffy, and simply melted in our mouths. Vanilla and chocolate sauces made them even better. So if you are a churros lover, don't forget to enjoy them here.




Tokia buvo ir visa gurmaniška kelionė vyno bare „Somm“ - nerūpestinga, lengva, šilta, gaivi. Šią maisto patirtį pavadinčiau išskirtine vien dėl genialaus paprastumo - juk puikiam vynui ir kokybiškam maistui nereikia jokios pompastikos.

That was our trip. Relaxed, easy, tasteful and fresh. I would call this experience "unique" just because of it's simplicity. It is totally true that good wine and high-quality food create a perfect combination.


SOMM
Pylimo 21, Vilnius

Contact me: g.gumuliauskyte@gmail.com
Follow my blog on: instagram and facebook

Komentarai

Tomas Slomskis sakė…
Turiu pripažinti šitas blogas tikras atradimas. Gražios nuotraukos, įdomios apžvalgos. Paskaitai ir supranti, jog gyvenimas yra gražus. Tik nesustokite, nes gera skaityti ir pasikrauti pozityvo.
Prestige sakė…
Tomai, be galo džiaugiuosi skaitydama tokį gražų atsiliepimą! Man tai - pagrindinis „variklis", skatinantis judėti pirmyn :) Ačiū!