8 Places for Eggs Benedict In Vilnius, Klaipėda & Nida . My best and worst Experiences. Part II

„Su pakankamai sviesto, viskas skaniau“ ("With enough butter, anything is good"), - kadaise sakė Julia Child ir buvo visiškai teisi. Tikiu, jog neveltui juo gardinamas ir vienas populiariausių pusryčių patiekalų pasaulyje - „Benedikto kiaušiniai“.

Praėjus beveik vieneriems metams po mano prisipažinimo, kaip labai mėgstu sviestą ir kur atradau tobulą jo skonį ragaudama savo vieną mėgiamiusių pusryčių patiekalų - „Benedikto kiaušinius“ (pilną straipsnį skaitykite čia), nusprendžiau į šią situaciją pažvelgti kiek plačiau ir geriausių „Benediktų“ vėl ieškojau ne tik sostinėje, bet ir kituose Lietuvos miestuose - Klaipėdoje bei Nidoje. Gaila, tačiau šį kartą nepaliestas liko Kaunas. Tikiu, jog jame rasčiau ne vieną restoraną, ruošiantį puikius „Benedikto kiaušinius“. Tačiau šį miestą būtinai paliksiu kitai apžvalgai, o kol kas pasidairykime, ką naujo atradau Vilniuje, Klaipėdoje ir Nidoje.

"With enough butter, anything is good", - said Julia Child. And she was absolutely right. I believe that butter is one of the reasons why "Eggs Benedict" became such a popular breakfast dish all over the world. 

It's been almost one year after I confessed my love to butter and wrote an article about 11 places for "Eggs Benedict" in Vilnius (you can read this article here). You may wonder, how these two are related together? Well, I can only answer - for me one of the most important ingredients of "Eggs Benedict" is pure butter. This time I decided to look for it in three different cities of Lithuania - Vilnius, Klaipėda and Nida. Unfortunately, I didn't have any opportunity to explore breakfast menus in Kaunas. But I am pretty sure that I will do it in the near future. So now let's take a look to my newest "Eggs Benedict" experiences in three different cities of Lithuania.


VILNIUS:

Šventaragio sodas

„Šventaragio sode“ lankiausi dar šaltą ankstyvo pavasario rytą. Pusryčiai čia ne tik sušildė, bet ir pamalonino įspūdingu vaizdu į Vilniaus Katedros aikštę.
Kalbant apie „Šventaragio sodo“ pusryčių meniu esančius „Benedikto kiaušinius“, jų skonis manęs nenuvylė, tačiau bendrame kontekste - šiek tiek nublanko. Norėjosi ryškesnio skonio bandelės, daugiau hollandaise padažo (šiuo atveju, buvo nelengva tinkamai įvertini jo tekstūrą ir skonį). Vis dėlto, šiuos „Benedikto kiaušinius“ dar kartą užsisakyčiau, tačiau kol kas į favoritų sąrašą neįtraukčiau.

Dviejų „Benedikto kiaušinių“ kaina - 7€. *

I visited the restaurant called "Šventaragio sodas" on one cold, early spring morning. Breakfast here warmed me up and pleased with an exceptional view to Vilnius Cathedral square. 
Talking about "Eggs Benedict" that I tried here, I can say that I was not disappointed, but it also didn't leave me a very huge impression. I would say that English muffin didn't have enough of flavor and the amount of hollandaise sauce was a little bit too small. Anyway, I would order "Eggs Benedict" here again, but can't add them to the list of my favorites. 

The price of two "Eggs Benedict" - 7€. *


12 Istorijų

Apie „12 Istorijų“ ruošiamus „Benedikto kiaušinius“ girdėjau nemažai teigiamų atsiliepimų, todėl šią vietą ilgai nesvarstydama pasirinkau vėlyviems savaitgalio pusryčiams mieste.
Turiu pripažinti, jog šio patiekalo skonis gerokai pranoko estetinį vaizdą lėkštėje. Ne, nenoriu pasakyti, jog „Benedikto kiaušiniai“ atrodė nepatraukliai, tačiau iš pažiūros masyvi ir netgi sausa bandelė akimirką sukėlė abejonių, kurios lengvai išsisklaidė jau po pirmojo kąsnio. Duona nustebino lengva, puria, sviestine tekstūra. Visi ingredientai „lipte sulipo“ į gomuriui malonią visumą. Šiuos „Benedikto kiaušinius“ mielai ragaučiau dar kartą.

Dviejų „Benedikto kiaušinių“ kaina - 5.90€. *

I heard a lot of positive feedbacks about "12 Istorijų" breakfast menu, so I decided to go and try it myself on one Sunday morning. Here I ordered "Eggs Benedict" with bacon and after a very first bite I was impressed how buttery and tasty they are. I would say that it tastes better than it looks and I would definitely order it here again. 

The price of two "Eggs Benedict" - 5.90€. *


Assorti

Paragauti „Benedikto kiaušinių“ vilniečių ir miesto svečių jau pamėgtame „Benedikto turguje“ man pasirodė gana simboliška. Ne vien dėl sutampančių pavadinimų, bet ir dėl geriausiuose prisiminimuose išlikusio Madrido „San Migel“ maisto turgaus patirties.
Gurmaniškų prekių parduotuvėje-restoranėlyje „Assorti“ galėjome išbandyti klasikinius „Benedikto kiaušinius“ už bene draugiškiausią kainą mieste (3.99€ - su kumpiu). Deja, tačiau tos organiškos turgaus pusryčių atmosferos čia aš pasigedau. Negana to, mūsų pusryčių patiekalas buvo nepavykęs - ir mano, ir draugo ragauti „Benedikto kiaušiniai“ buvo išvirti netinkamai - kiaušinio trynys, turėjęs tekėti kaip saulė, buvo tiesiog kietas. Turbūt po tokio apibūdinimo daugiau komentarų ir nereikia, tačiau negaliu nepagirti puikaus ispaniško kumpio, kuriuo ir buvo pagardintas mano pusryčių patiekalas.

Dviejų „Benedikto kiaušinių“ kaina - 3.99€. *

To try "Eggs Benedict" at brand new market in Vilnius called "Benedikto turgus" was another plan of mine. I felt so inspired after my trip to Madrid where I fell in love with "San Migel" food market. Unfortunately, here I didn't find any similar atmosphere, but discovered probably the cheapest "Eggs Benedict" in Vilnius (3.99€ for one portion with ham) made by lovely delicacy shop and restaurant called "Assorti".
Pity, but me and my friend were not satisfied with quality of our dishes. We got hard and soft boiled eggs instead of poached ones. I feel like this says a lot when talking about "Eggs Benedict". Anyway, Spanish ham was super tasty.

The price of two "Eggs Benedict" - 3.99€. *


 „Assorti“ ruošiamų kiaušinių trynių tekstūra nuvylė. Kietai virtą „Benedikto kiaušinio“ versiją galite pamatyti čia./The texture of eggs was quite disappointing. Press here to see another picture.


Holy Donut

Kauno gyventojų pamėgtas „Holy Donut“ pusryčių meniu patraukė ir mano dėmesį, todėl jau pirmomis jo pasirodymo Vilniuje dienomis skubėjau išbandyti čia ruošiamų „Benedikto kiaušinių“. Ragavau gardintus šonine ir chorizo (tradicinė ispaniška vytinta dešra), tačiau jau įpusėjusi pirmąjį „Benediktą“ supratau, jog įveikti du „Benedikto kiaušinius“ - labai rimtas iššūkis. Savo porcijos užbaigti neįstengiau - šis patiekalas man pasirodė per sunkus. Jaučiausi taip, lyg valgyčiau sotų mėsainį, bet ne sviestu kvepiantį pusryčių patiekalą. Hollandaise padažo skonį užgožė pernelyg gausus kiekis citrinos, agurkus ir pomidorus šiame derinyje pavadinčiau tiesiog nesusipratimu, o storai atriekta chorizo lengvumo pojučio visai nepridėjo, todėl šių „Benedikto kiaušinių“ dar kartą užsisakyti nesiryžčiau.

Dviejų „Benedikto kiaušinių“ kaina - 6.50€. *

Another place where I tried "Eggs Benedict" in Vilnius is called "Holy Donut". This lovely cafe makes probably the best donuts in Vilnius, so I was really curious to try their breakfast menu as well. Together with my friend, we ordered "Eggs Benedict" with bacon and chorizo (spicy Spanish sausage). But after eating a half of the portion, I felt that this dish is too heavy. I didn't manage to finish it all. This breakfast dish reminded me of burgers and not of buttery "Eggs Benedict" that I was expecting to get. I also think that lemon flavor in Hollandaise sauce was a bit too strong. Cucumbers and tomatoes here was a big missunderstanding... Chorizo slices were so thick that it was hard to eat them. All these things made me think that I don't want to repeat this experience again even though, it looked nice and was very filling.

The price of two "Eggs Benedict" - 6.50€. *


Sraigė, vynas ir varlė

Ne kartą minėjau, jog Vilniuje esantis Halės turgus - mano mėgstamiausias. Jame, be organiškos turgaus atmosferos, vis dažniau atrandu ir naujų, dėmesio vertų vietų. Taip nutiko ir su prancūziškos krautuvėlės dvasią skleidžiančiu restoranėliu „Sraigė, vynas ir varlė“.  Čia rytą pradėjau karališkai - „Florentino kiaušiniai“ su ikrais turėjo viską, ko galima tikėtis iš „Benedikto kiaušinio“ „pusbrolio“: lengvumą, turtingą skonį, malonią tekstūrą.

Dviejų „Florentino kiaušinių“ su ikrais kaina - 4.99€. *

My favorite food market in Vilnius - "Halės turgus" always surprises me with some cool new places. One of them called "Sraigė, vynas ir varlė" became our weekend breakfast spot. Here we tried royal breakfast - "Eggs Florentine" with caviar. It was light, delightful and rich in flavor. All you can expect from late weekend brunch. 

The price of two "Eggs Benedict" - 4.99€. *



NIDA:

Don Vito Nida

„Don Vito“ restoranelį Nidoje atradau sekmadienio rytą, kuomet norėjosi neskubant papusryčiauti ramioje Nidos gamtos apsuptyje. Buvau maloniai nustebinta, jog „Benedikto kiaušiniai“ čia patiekiami ant sviestinio kruasano (tradicinio prancūziško pusryčių raguolio). Pamaniau, jog dabar galėsiu pasimėgauti dviem mėgiamiausiais pusryčių patiekalais, kurie, tikėtina, nepriekaištingai derės tarpusavyje. Ir derėjo. „Don Vito“ „Benedikto kiaušinis“ buvo puikus, o sviestinis kruasanas tik dar kartą priminė, kaip aš mėgstu prancūziškus kepinius.

„Benedikto kiaušinio“ kaina - 5€. *

My favorite seaside city in Lithuania - Nida now has one more reason why I want to come back here. A lovely restaurant called "Don Vito" became our weekend brunch plan. Here I tried "Egg Benedict" with salmon served on a buttery croissant. Yes, it was exactly like this. Buttery and crispy! My two favorite breakfast dishes went really well together and I would definitely order it here again. 

The price of "Eggs Benedict" - 5€. *


KLAIPĖDA:

monai

Klaipėdos „perlu“ neretai tituluojamas restoranas „monai“ galėtų gauti dar vieną skambų pavadinimą. „Pusryčiu karalyste“ šią vietą norisi pavadinti ne vien dėl jaukaus interjero ir nepriekaištingo aptarnavimo, bet ir dėl gardžiausių „Benedikto kiaušinių“ mieste.
Taip pat negaliu nepaminėti, jog idealios tekstūros ir skonio duona „monai“ pradeda vėlyvųjų savaitgalio pusryčių ceremoniją. Laukiant, kol bus pagaminti pusryčių patiekalai, galima pasimėgauti šviežia ir drėgna duonos rieke su puriu kreminiu sviestu. Kadangi duonos ragavimo procesui niekada negaliu atsispirti, paprastai užsisakau tik vieną „Benedikto kiaušinį“ (patikinu, porcijos dydžiu tikrai nenusivilsite). Tad jei ir jūs norite pasilikti vietos desertui, rekomenduoju pasinaudoti mano patarimu.
Iš tiesų, „monų“ „Benediktas“ idealus nuo pradžios iki pabaigos - sviestinė, lengvai salstelėjusi brioche bandelė, glotnus Hollandaise padažas, nepriekaištingai paruošti kiaušiniai ir burnoje tirpstantis kumpis arba lašiša.

Vieno „Benedikto kiaušinio“ kaina - 3.40€. *

A lot of people say that restaurant "monai" is one of the best things that ever happened to gastronomy culture of Klaipėda. And I can't agree more. I also think, that this place serves best "Eggs Benedict" in town. But before it comes to your table, "monai" offers fresh and tasty loaf of bread with some creamy butter. I can never skip this delightful ceremony and that's why I like to order only one "Egg Benedict". If you also want to leave some space in your stomach for dessert, use my advice. 
I can truly tell that "Egg Benedict" here is perfect - buttery, light and slightly sweet brioche, silky Hollandaise sauce, perfectly prepared eggs and fresh ham or salmon.

The price of one "Egg Benedict" - 3.40€. *


DOCK

Viena mėgiamiausių vietų Klaipėdoje? Atsakydama į šį klausimą niekada nepamirštu paminėti „DOCK“ - stilingo mėsainių ir rinktinio alaus baro/restorano įsikūrusio romantiškame Klaipėdos Senamiestyje. Kai sužinojau, jog nuo šiol čia galima dar ir papusryčiauti, beveik neturėjau abejonių, jog ir pusryčių patiekalai mane maloniai nustebins.
Restorane „DOCK“ sekmadienio rytą ragavau „Benedikto kiaušinius“ su lašiša. Estetinis vaizdas lėkštėje džiugino akis, o idealiai paruošti „Benediktai“ - skonio receptorius. Mielai pakartočiau šią pusryčių patritį dar ir dar kartą.

Dviejų „Benedikto kiaušinių“ kaina - 6€. *

One of my favorite places in Klaipėda? When I get this question, I never forget to mention stylish burgers and craft beer restaurant called "DOCK". Their burgers are simply the best in Klaipėda. That's why I couldn't wait any longer and wanted to try their new weekend brunch menu as soon as possible. 
I ordered "Eggs Benedict" with salmon and was impressed how beautiful it looks like on my plate. Everything was really well-balanced and I didn't find any mistakes. 

The price of two "Eggs Benedict" - 6€. *


Taigi, panašu, jog šį kartą geriausių „Benedikto kiaušinių“ laurus nuskynė Vakarų vėjas. Galbūt iš tiesų vasarą verta atostogauti Lietuvos pajūryje?

Mano atradimų sąrašas šį kartą būtų ilgesnis nei top trejetukas, tačiau tęsdama ankstesniojo įrašo mintį, išrinkau tris vietas, į kurias skanauti „Benedikto kiaušinių“ sugrįžčiau artimiausiu metu:

•monai
•DOCK
•12 Istorijų

Even though, I found more than three spots where I would come back just for "Eggs Benedict", I truly recommend to try these ones:

•monai
•DOCK
•12 Istorijų 

*patiekalų kainos gali būti pakitusios/prices might be different now


Contact me: g.gumuliauskyte@gmail.com
Follow my blog on: instagram and facebook.

Komentarai