Breakfast Idea. French Toast

Prancūziškas skrebutis mano vaikystėje būdavo kone dažniausias pusryčių maistas. Dar šiltą, ką tik iš keptuvės ištrauktą auksinę riekelę baltos duonos mama gausiai aptepdavo sviestu. Taip paprasta, bet tuo pačiu įspūdinga, tiesa?
Šiandien taip vadinamą french toast kepu tik ypatingomis progomis. Tokiomis, kaip pavyzdžiui - tingus sekmadienis.

***********

French toast was the most popular breakfast meal in my childhood. My mom was used to cover a warm slice of white bread with generous amount of butter. So simple yet so impressive, right?
Today I prepare french toast only on a special occasions. Like, for example, on a lazy Sunday morning.


Prancūzų skambiai pavadintas le pain perdu, prancūziškas skrebutis tampa ne tik be galo skania, bet ir ekonomiška pusryčių idėja. Žodžių žaismas - „le pain“ - duona (pranc.), „perdu“ - prarastas, išmestas (pranc.) - atskleidžia vieną šio patiekalo paslaptį: skrebučiui paruošti galite naudoti ir ne „pirmo šviežumo“ duoną. Tokiu būdu duonos riekelės, mirkytos kiaušinio plakinyje, nesutrupės ir kepamos įgaus nuostabiai traškią tekstūrą, o jums nereikės išmesti jau nebevalgomos duonos.

*********

Named as "le pain perdu" in French language, this toast becomes not only very tasty, but also very economical breakfast dish. "Le pain" - bread (fr.), "perdu" - wasted (fr.) reveals a small secret of this dish: if you want to make a French toast you can use a slightly stale bread so the loafs of bread wouldn't crumble and the texture would be perfectly crispy. The benefit of this is that you won't need to throw away your bread which is not eatable anymore.


Taigi, vienam french toast suvožtiniui paprastai sunaudoju vieną kiaušinį, pusę puodelio pieno, žiupsnelį druskos ir šiek tiek sviesto kepimui. Duonos riekeles pamirkiusi kiaušinio, pieno ir druskos plakinyje kepu ant įkaitusio sviesto tol, kol abi pusės įgauna gražų auksinį atspalvį. O tuomet ateina laikas fantazijai: prancūzišką skrebutį galite gardinti šviežiomis uogomis ar uogiene, medumi ar klevų sirupu... variantų tiek, kiek tik širdis geidžia. Mano mėgstamiausias - su maskarponės kremu ir rūgštesnės serbentų uogienės įdaru. Viršų pagardinu skystu medumi arba klevų sirupu  bei riešutais, uogomis, figomis. 

**********

So for one French toast "sandwich" I usually use one egg, small cup of milk, a pinch of salt and a little bit of butter for baking. I bake the loafs of the bread soaked in the egg, milk and salt mixture on the frying pain until the both sides of bread get that golden beautiful color. And then it's time for your imagination: you can add fresh or frozen berries, various jams, honey or maple syrup...  It depends on what you like. My favorite version of French toast is the one with mascarpone cheese and a sour red currant jam inside. On the top of it I put a bit of honey or maple syrup and cover it with hazelnuts, fresh or frozen berries, figs. 


Neseniai prancūziškam skrebučiui pritaikiau Belgijoje išbandytą skonių kombinaciją ir skrebutį gardinau karamelizuotais bananais bei belgišku speculoos kremu (nuotrauka viršuje). Skonis dieviškas. Būtent toks, koks ir turi būti sekmadienį. Skanaus!

*********

Once I used a caramelized bananas and Belgian speculoos cream. It tasted heavenly, just like it is supposed to be on Sunday. Bon appétit!


Follow my blog on: instagram and facebook.

Komentarai