MY "CRÈME DE LA CRÈME" OF 2017. LT

Neseniai viena mergina manęs pasiteiravo - kiek man metų? Prisiekiu, akimirką buvau painiausiame labirinte - galvoje pamečiau atsakymą į tokį elementarų klausimą. Paskui abi pasijuokėme, kad laimingi žmonės laiko neskaičiuoja. O po kelių minučių pagavau save mąstant, jog tikriausiai šiuose, visiems gerai žinomiuose žodžiuose, slypi tiesa.

Prabėgus dar vieneriems metams jaučiuosi išmokusi daugiau gyvenimo pamokų. Kaip sakė vienas protingas žmogus - gyvenimas - banguotas. Niekada nežinai, kada ta banga tave nuneš į aukščiausią tašką, nuo kurio atsiveria patys gražiausi horizontai ir kada vėl nublokš gilyn į šaltus vandenis, neleisdama net įkvėpti gryno oro. Aš tai vadinu balansu. Juk be jo negalėtumėme tinkamai įvertinti gyvenimo suteiktų šansų, patirčių, akimirkų.

Džiaugiuosi, jog 2017 - ieji buvo pilni tokių išgyvenimų, įsimintinų kelionių po pasaulį. Po Lietuvą. Po save.
Tęsdama praėjusiais metais gimusią tradiciją, vėl apžvelgsiu įsimintiniausias 2017 - ųjų metų gastronomijos patirtis.



APIE MEILĘ MAISTUI

Metai prasidėjo itin produktyviai. Klasiškas Valgomojo brunch atmintyje įstrigo ilgam ne tik dėl puikaus maisto, bet ir dėl užsimezgusio šilto ryšio su šio restorano šeimininkais - Agne ir Jurijumi. Jau po kelių savaičių keliavau su šia pora pasikalbėti apie „Valgomojo“ gimimą, meilę maistui, asmeninio gyvenimo posūkius, keliones ir išgyvenimus. Mano interviu su Agne ir Jurijumi galite paskaityti čia.

VAKARIENĖ

Tokią šiltą atmosferą, skonių harmoniją ir originalumą atradau ir romo bare-Karibų virtuvės restorane Rhum Room. Čia vakarieniauti patarčiau tiek su draugais, tiek su šeima - aplinka neįpareigojanti, maistas - įsimintinas, o patiekalų kainos - adekvačios.

Sweet Root neabejotinai pelnytų ne vieną apdovanojimą skirtingose mano vertinimo kategorijose. Pasikartosiu, jog šiame restorane ruošiamų degustacinių vakarienių visai nesinori vadinti „vakarienėmis“, nes tai - tikrų tikriausios maisto kelionės. Apie pavasario gaiva kvepiančią gegužę ir ją dar labiau papuošusią „Sweet Root“ vakarienę skaitykite čia.

RAVIOLI

Jei jau prakalbau apie vakarienes, turiu pasidalinti maloniu siurprizu, kurį atradau Universiteto gatvėje Vilniuje, visai šalia savo buvusio studijų fakulteto. Fiorentino - tai itališkos virtuvės restoranas, kuris mane nustebino burnoje tirpstančiais ravioli (itališki virtinukai su įdaru) su trumų padažu ir rikotos sūrio įdaru. Tikrai, skanesnių Lietuvoje kol kas neragavau niekur kitur.


Restoranas Fiorentino

JAPONŲ VIRTUVĖ

Ne paslaptis, jog gero japoniško maisto Lietuvoje reikia gana gerai paieškoti. Tiesa, gana gerai paieškoti reikia ir Kamikadzės - (vis dar) šiek tiek slaptos vietos Vilniuje, kurioje aš aptikau tai, ką valgydama įsivaizduoju bent vienu žingsneliu priartėjusi prie tos egzotiškos šalies. Lašišos, tuno, jūros gėrybių sašimi - drąsiai ragaukite visus.
Tiesa, reikėtų nepamiršti, jog „Kamikadzė“ dirba tik dienos pietų metu, o norėdami užsisakyti savo pietų porciją - tuo pasirūpinti turėsite dar per pusryčius (plačiau apie maisto užsakymo eigą skaitykite „Kamikadzės“ Facebook paskyroje).

Gerą įspūdį man paliko ir japoniškos virtuvės restoranas Rise, įsikūręs Gedimino prospekte. Kainos didesnės nei daugelyje Japonų virtuvę atstovaujančių restoranų Lietuvoje, tačiau patiekalų kokybė manęs nenuvylė.

NAUJIENA

Metų naujiena aš paskelbčiau Mason gastropub. Ši vieta be didelių fanfarų ir didelio reklaminio „burbulo“ įsikūrė jaukioje Savičiaus gatvėje. Sklinda kalbos, jog žmonės jau įvertino „Mason gastropub“ ne tik už jaukią, namus primenančią atmosferą, bet ir už vieną geriausių aštuonkojų Vilniuje.

PAJŪRIS

Tačiau ir išvykusi iš sostinės turėjau ką nuveikti - Klaipėdoje ir Palangoje praūžęs naujų restoranų kūrimosi vėjas į uostamiestį atnešė dėmesio vertų vietų. Likau maloniai nustebinta Restorano 4 pusryčiais Palangoje - ne tik išlaikyta ir stilinga, bet ir labai skanu. (Kaip atrodo „Restorano 4“ pusryčių patiekalai galite pamatyti šiame įraše.)

Malonų įspūdį paliko ir kita nauja vieta Klaipėdoje - DOCK. Čia amerikietiška klasika - mėsainiai puikiai dera su šio restorano specializacija - craft alumi.

Turbūt nieko nenustebinsiu pasakydama, jog gardžiais ir jaukiais dienos pietumis džiaugiausi bene geriausiai atpažįstamuose Klaipėdos restoranuose MOMO grill ir Monai. Pastarąjį, tiesa, uostamiestyje vis dar tituluočiau pusryčių karaliumi.

Jautienos burgeris restorane DOCK

BENEDIKTAI

Jei jau prakalbau apie pirmąjį dienos valgį, negaliu aplenkti geriausių "Benedikto kiaušinių" temos. 2017 - ais metais aplankiau ir paragavau šio, pusryčių klasika tapusio patiekalo bent vienuolikoje skirtingų restoranų. Visą tyrimą aprašiau čia, o geriausių "Benedikto kiaušinių" karūną jau antrus metus iš eilės skiriu Kavos erai.

PUSRYČIAI

Netikėtu pusryčių atradimu šiemet man tapo beigeliai (tradiciniai žydiški riestainiai). Ir nors perteptais kreminiu sūriu riestainiais prieš porą metų Halės turguje nesusižavėjau, tai, ką ruošia Holy Donut privertė mane pakeistį nuomonę - karšti beigelių sumuštiniai dabar įtraukti į mėgiamiausių pusryčų patiekalų sąrašą.

RESTORANAS VISIEMS

Šiemet duris atvėręs restoranas Amandus sužibėjo ne tik dėl nepriekaištingo maisto skonio, estetinio vaizdo lėkštėje (beje, įspūdingos ir pačios lėkštės), bet ir dėl savo filosofijos - geras maistas turi būti pasiekiamas visiems. Pripažinsiu, jog dažnai degustacinių vakarienių kainos nėra draugiškos kišenei, tačiau tai, ką siūlo Amandus, leidžia lengviau atsikvėpti. Kokybės ir kainos santykis - neabejotinai vienas geriausių sostinėje.

Mėlynųjų bulvių traškučiai restorane Amandus

INTERJERAS

Kalbėdama apie interjerą, neaplenkčiau Panama Food Garden, tačiau šiemet šioje kategorijoje norėčiau paminėti ir kitas vietas. Pirmoji - stilingoji Backstage, kuri, ramybę ir jaukumą sugebėjo sukurti iš pažiūros šaltoje lofto tipo patalpoje.

Kita - kiek netikėta, tačiau atmintyje įsirėžusi vieta - prancūzų virtuvės restoranas Saint Germain. Vakarieniaujant čia jautiesi tarsi būtum kitame laikmetyje, o sutemus, žvakių šviesoje imi įsivaizduoti, kas gi galėjo gyventi šiame sename name prieš šimtus metų...

LEDAI

Grįžtant į 2017 - uosius, negaliu nepaminėti Ice Dunes ledų. Tikri skoniai ir neišsenkantis kūrybiškumas. Tiesa, nuo šiol paskanauti „Ice Dunes“ ledų galite ir naujai atsidariusioje ledainėje Bazilijonų gatvėje Vilniuje.

Panašu, jog ledai tikrai buvo mano mėgstamiausias vasaros desertas. Galbūt tam mane įkvėpė kelionė į Italiją, tačiau ir atšilęs oras kvieste kvietė pasilepinti kuo nors ypatingai gaiviu.
Labai skanius ledus aš atradau Pilies g. įsikūrusioje Fionos Cukrainėje, kurioje mane sužavėjo pistacijų ir juodojo šokolado ledai. Laukiu nesulaukiu, kuomet ir vėl jais mėgautis galėsiu lauke.


KAVA

Seniai atrasta ir pamėgta kavos vieta - Huracan Coffee 2017 - aisiais tapo beveik antrais namais. Čia užsukdavau padirbėti kompiuteriu, paplepėti su draugais ar tiesiog, pasiimti kavos išsinešimui.

Knygų Ministeriją Kaune neveltui įvardijau kaip kavos ir knygų šventove. Atrodo, jog čia netgi kalbėti imi kiek tyliau nei įprasta.
Tikra tiesa, jog ten, kur susitinka knygos ir kava - nejauku būti tiesiog negali.


KŪRYBINGIAUSI

Jau seniai pastebėjau neišsenkantį restorano Trinity kūrybiškumą. Net ir elementariausi pusryčių patiekalai čia nustebins netikėtais skonių deriniais, vaizdu lėkštėje, neįprastomis tekstūromis.

GĖRIMAI

Piano Man, The Bubbles. Champagneria ir Somm. „Piano Man“ mėgstu dėl neįpareigojančios atmosferos, „Champagneria“ - dėl kiek kitokio koncepto ir fakto, jog šioje vietoje geriant tokį prabangų gėrimą, kaip šampanas, visai nereikia įsitempti. „Somm“ - dėl neabejotino profesionalumo.


2017 - aisiais aplankiau keturias Europos sostines, kuriose susipažinau su niekada anksčiau neragautais patiekalais, išskirtiniais restoranais bei kitokia maisto kultūra. Reziumuodama visas unikalias patirtis šiose sostinėse, nusprendžiau išskirti po vieną, labiausiai įsiminusį gastronominį atradimą.

BRIUSELIS

Etiopijos virtuvės restoranas Toukoul.
Maistą valgyti rankomis išties kiek neįprasta, tačiau kai prieš tavo akis atsiranda korėta, drėgna, Etiopijos virtuvę reprezentuojanti duona indžera - jokių klausimų apie stalo įrankius nebelieka. Neišdildoma kitokio maisto patirtis Briuselyje. Plačiau apie „Toukoul“ skaitykite čia.

PARYŽIUS

Debesų lengvumo prancūziškų morengų karalystė Aux marveilleux de Fred. Tiesiog turite paragauti.

ROMA

Šeimos tradicijomis išpuoselėtas itališko maisto restoranėlis Da Enzo al 29. Pažadu, pietaudami ar vakarieniaudami šioje vietoje Romoje jausitės kaip gerame itališkame filme. Mano prisiminimai apie „Da Enzo Al 29“ čia.

AMSTERDAMAS

Organiškas, modernus, tačiau šilumą išsaugojęs pusryčių restoranas Benji's. Daugiau apie „Benji's“ pusryčius skaitykite šiame įraše.


2017 - ųjų patirtys padėjo „pasistiebti“ ne tik man, bet ir mano tinklaraščiui. Pasitinkant naujuosius metus, švęsiu jau aštuntąjį „gazuotą“ savo blog'o gimtadienį. Ačiū, kad padedate mums abiems augti, stiebtis į viršų ir kurti tolimesnius, daug žadančius ateities planus.

Skanių, spontaniškų, svajingų metų!

Contact me: g.gumuliauskyte@gmail.com
Follow my blog on: instagram and facebook.

Komentarai