Kaunas Gastro 2017

Restoranų safari - "Kaunas Gastro 2017" man buvo toks pat laukiamas kaip ir pats ruduo - nešantis kažką naujo ir netikėto, žadantis daug malonių siurprizų, sužibantis vis naujomis, dar nematytomis spalvomis. Tačiau šioje vietoje turiu save sustabdyti - daug žadantis ruduo ir "Kaunas Gastro 2017" šiais metais, deja, pasirodė sukantys į skirtingas puses.

*********

Restaurant safari - "Kaunas Gastro 2017" was one of the things I have been waiting so much this autumn. This feeling reminded me the beginning of the season: full of new adventures and pleasant surprises. But here I have to stop myself from talking - "Kaunas Gastro 2017" and the beginning of autumn seemed to be two different things.


Keliauti šį kartą turėjau geltonuoju taku, nors pirmą kartą perskaičiusi restoranų sąrašą pagalvojau, jog mieliau rinkčiausi raudonąjį kelią. Tiesa, vėliau supratau, jog toks posūkis į gera - juk visuomet įdomu išbandyti ką nors naujo. Daugelį raudonojo kelio restoranų jau aprašiau po praėjusiais metais įvykusio "Kaunas Gastro 2016".

Vis dėlto, vienas raudonojo kelio restoranas, gyvybingu pavadinimu - "Optimistai" buvo tai, ką labai norėjau išvysti savo akimis. Pakankamai neseniai duris atvėrusi vieta savo koncepcija, afišuojama socialiniuose tinkluose, kėlė mano smalsumą, todėl gavau papildomą "dovaną" - kelialapį į šį, raudonojo kelio restoraną, nuo kurio ir nusprendėme pradėti ketvirtadienio vakaro maisto turnė.

*********

This year "Kaunas Gastro 2017" offered us two gastronomic routes - yellow and red one. When I first read the list of the restaurants, I thought, that I would like to choose a red one, but this time I didn't need to make my own decision - yellow route was waiting for me.

Anyway, I really wanted to try one of the red route restaurants called "Optimistai". Being pretty new place in town, this restaurant caused my curiosity. I really liked their social media content and that's why I was very interested in visiting them. I am so thankful for the main organizers of "Kaunas Gastro 2017" -they kindly gave me an exceptional opportunity to visit "Optimistai" on a Thursday evening. And it actually was a place where we began our food journey.


Optimistai

"Optimistų" aplinka man pasirodė kiek kitokia, negu tikėjausi. Maniau, jog tai bus griežtesnių ir šaltesnių linijų interjeras, tačiau pritemdyta šviesa, šiltos spalvos ir minkštasuoliai kūrė ne tokį modernų vaizdą.
Vis dėlto, pasitikti buvome maloniai, o patiekalai, kuriuos ragavome, iš tiesų nuteikė visai optimistiškai. Išbandėme ir vegetarišką, ir ne vegetarišką opciją - grikius, gardintus salierais, pievagrybiais, svogūnais, brokolių tyre ir žemoje temperatūroje ruoštą ėrieną, patiektą kartu su nublanširuotu savojos kopūstu, burokėliais bei pastarnokų muslinu ( prancūziškai - žodis "mousseline" reiškia lengvą, purią, beveik permatomą tyrę).

*********

Soft lines, warm colors and cozy lightening was something that I didn't expect to see in "Optimistai". I thought it will be a very modern restaurant and that was a first surprise of the evening.
"Optimistai" warmly welcomed us and offered two dishes to choose from. One of them was slowly cooked lamb with savoy cabbage, beetroots and parsnip mousseline (light and creamy puree) and another one was a vegetarian option made of buckwheat, mushrooms, celery, onions and broccoli puree.


Lėkštėje patiekalas atrodė tikrai gražiai, todėl už estetinį vaizdą "Optimistams" skyriau pliusą.
Kalbant apie ėrienos skonį - buvo skanu. Mėsa - sultinga ir minkšta, savojos kopūstas ir burokėliai puikiai dėrėjo skonių paletėje, tačiau bendrai patiekalui pritrūko šiek tiek daugiau charakterio.
Nors "Optimistai" išsiskyrė kokybe, skonių natūralumu bei minimalumu (tai vertinu labai teigiamai), tačiau turiu pripažinti, jog iš šio restorano pasirodymo tikėjausi šiek tiek daugiau. Draugas, ragavęs vegetarišką opciją, man paantrino.

*********

Both dishes were served really nice. I took the lamb and I enjoyed the taste of it. The meat was soft and juicy, savoy cabbage and beetroots went into one good combination. This dish was tasty, but I actually missed its "character". On the other hand, "Optimistai" was something different because the taste of their dish was very minimal and natural yet high quality. I actually would love to come back here again, but honestly, I expected a bit more.


Diverso

Maloniai pasitikęs "Diverso" personalas detaliai apibūdino, ką ragausime šįvakar. Baltijos menkės nugarinė, kopūstų trio, peletrūnų padažas ir voveraitės buvo daug žadanti, įmantrių pavadinimų kombinacija. Bet prieš tai - saldžiarūgštis citrinų šerbetas skonio receptorių atgaivinimui.

*********

When we came to our second place of the evening - the restaurant called "Diverso", a friendly staff clearly described what we are going to eat. Baltic cod, cabbage trio, tarragon sauce and chanterelles sounded as a very promising combination. But before that - sweet and sour lemon sorbet to refresh our taste receptors.


Iš karto po "šefo komplimento" ant stalo pasirodė ir restorano išsirinkta vakaro "žvaigždė" - Baltijos menkė. Taip pat negaliu nepagirti "Diverso" už estetinį vaizdą lėkštėje - patiekalo išvaizda džiugino akis.

*********

After that the main dish was served on our table. I really liked the aesthetic view of it. Cod looked very elegant and I was really curious to taste it.


Kalbant apie žuvies skonį, jaučiau, kad ši, nors ir tikrai skani, tačiau buvo pernelyg sausa, galbūt kiek perkepta, todėl.. strigo gerklėje. Padėties nepagerino ir šalia patupdytos bolivinių balandų kruopos, kurios, savo traškia tekstūra patiekalui suteikė dar daugiau sausumo pojūčio... Kopūstų trio atrodė gražiai, tačiau skoniu labiausiai išsiskyrė voveraitės.

*********

Talking about the taste of cod, I felt like it was supposed to be very delicious, but somehow it turned into a bit dry and flavorless piece of fish. Black quinoa didn't help in this situation at all. Cabbage trio looked nice, but the most delicious ingredient here were chanterelles.



Buon Giorno Trattoria

Po poros ne tokių "prieskoningų" pasirodymų, norėjosi ko nors, kas sukeltų intrigą. Ją pavyko pajausti itališką virtuvę reprezentuojančiame restorane "Buon giorno Trattoria". Kai darbuotojos mus supažindino su vakaro meniu, likau šiek tiek sutrikusi. Vegetariška opcija buvo burokėlių carpaccio su ožkos sūriu, tuo tarpu nevegetariškas pasirinkimas - rafinuotoji bouillabaise, arba kitaip - Marselio žuvienė. Be abejonės, pasirinkau pastarąjį variantą ir nekantriai laukiau sriubos pasirodymo. Vaizdas lėkštėje mane maloniai nustebino - prieš akis mačiau delno dydžio krevetę, moliuskus, lašišos bei starkio gabalėlius, midijas.

*********

After a couple of "not so impressive" performances, we really wanted to experience something more "spicy". When I heard about dishes that Italian cuisine restaurant - "Buon Giorno Trattoria" prepared for us, I thought that it might be something that I am dreaming about.


Tačiau tuoj pat lengvą šoką sukėlė ir ant stalo pasirodžiusi vegetariška opcija - lėkštėje "suguldyti" burokėliai su vienu kitu trupinėliu ožkų sūrio atrodė mažų mažiausiai kukliai. Mano nuomone, dvi žmonių grupės tą vakarą buvo atskirtos pernelyg stora siena - jei jau nuspręsta patiekti bouillabaise, vadinasi, vegetariškoji opcija turėtų būti ne ką mažiau prašmatni.

*********

But at the same time I felt a bit confused - two options (vegetarian and not vegetarian one) they offered were so different. Beetroot carpaccio with a few sprinkles of goat's cheese was not that dish that could look solid in front of French bouillabaise (fish soup), I think. Without doubts, I chose bouillabaise.
To be honest, beetroot carpaccio looked very poor comparing with the fish soup where I found a royal prawn, mussels, salmon, clam... I think that "Buon Giorno Trattoria" made a bit wrong decision. If you decide to serve French bouillabaise, a vegetarian option shouldn't be less luxurious.


Sala

Restoranas, kurį surasti buvo sunkiausia tikrąja to žodžio prasme vadinasi "Sala" ir yra įsikūręs vienoje gražiausių (mano nuomone) vietų Kaune - Nemuno upės papėdėje. Ketvirtadienio vakarą šilta rudens saulė tikrai pasitarnavo šio restorano pasirodyme - buvau lengvai užburta auksu žibančių Nemuno vandenų vaizdo pro langus, todėl maistas akimirkai tapo nebe pačia svarbiausia tema.

*********

This year in "Kaunas Gastro 2017" we had one restaurant that was not so easy to find. It is called "Sala" and is located in one of the most beautiful places (in my opinon) in town. Evening sun of autumn was one of the main actress in the performance of this restaurant - I really appreciated and enjoyed the view of golden Nemunas river through the massive windows. For a few moments, food was not the most important topic that evening.


"Sala" siūlė dvi opcijas - vegetarišką su grybais ir visavalgišką su mėsa. Kai išgirdau, jog mėsa ir vėl ėriena, neturėjau jokių abejonių, jog rinksiuosi būtent ją - nekantravau palyginti šį patiekalą su prieš tai "Optimistuose" ragautu variantu.

*********

Restaurant "Sala" also prepared two options - vegetarian and not vegetarian. When I heard that they also offer a lamb, I knew that I am definitely taking it. I was really interested in comparing it with the one that I tried in "Optimistai".


"Sala" ėrieną pateikė taip pat elegantiškai ir subtiliai. Mėsos gabalėliai lėkštėje lengvai "įsiliejo" į vientisą voveraičių bei morkų ir batvinių (burokėlių su lapkočiais) piure piešinį. Daug žadėjo ir raudonojo vyno padažas.
Negaliu pasakyti, jog skoniu likau visiškai nusivylusi, tačiau vaizdas lėkštėje gerokai pranoko skoninę patiekalo pusę. Ėriena buvo dosniai apdovanota prieskoniais ir... šiek tiek "guminė". Kramtyti ją buvo sunkoka, todėl nepasakyčiau, jog šia maisto patirtimi mėgavausi.

*********

So the lamb here looked also very elegant and nice. It actually reminded me a beautiful colorful painting.
Unfortunately, the appearance on the plate was way better than the taste. I can not say that I was totally disappointed, but the fact is that meat was a bit "chewy". I felt a lot of spices and didn't enjoyed the texture of lamb at all.


Jurgis ir Drakonas

Turiu prisipažinti, jog aš nesu ištikima picų gerbėja. Nesupraskite klaidingai, tikrai mėgstu suvalgyti geros, karšta duona kvepiančios picos gabalėlį, tačiau tai nėra maistas, dėl kurio sėsčiau į automobilį vidury nakties. Lygiai taip pat, šiek tiek "atbulomis" keliavau į šeimos piceriją "Jurgis ir drakonas". Na, ką, reikės paragauti tą gabalėlį, - mąsčiau. Tačiu atėjus į restoraną padavėja informavo, jog tai, ką ragausime vadinama foccacia (išraiškinga, kvapni itališka duona). Ir priedai visai ne tokie, kurių tikėtumėmės ant tradicinės picos... Tai burokėliai, karamelizuoti svogūnai, aštri nduja dešra. Akimirksniu pasidariau daugiau nei suintriguota.

Ir tikrai, tie du gabalėliai focaccia kvepėjo karšta, ką tik iškepta namine duona, o burokėliai leido šiek tiek "atsipalaiduoti" skonio receptoriams. Nors visos tokios "burokėlių" picos nesuvalgyčiau, šiuos du trikampėlius prisimenu kaip įdomią ir išskirtinę patirtį.

*********

It may sound a bit strange, but I am not a fan of pizza. Do not get me wrong, I like to enjoy a slice of pizza with my friends or whole of it in Italy, but it is not that food that I would crave. That is why I was not so excited when I heard that we will go to family pizzeria named "Jurgis ir Drakonas".
But when we came to this place, the waitress informed us that we will be trying foccacia. Besides of that it will be topped with beetroots, caramelized onions and if we choose not vegetarian option as well - with a spicy nduja sausage. I immediately felt more than curious.

And actually these two pieces of foccacia smelled like a freshly baked bread. It seemed that beetroots also "refreshed" our taste receptors. And even though, I would not be able to eat a whole pizza like this, I really enjoyed and appreciated this different experience.


Lithuanian Pub Entry

Lietui už lango kaip reikiant įsismarkavus, pasukome giliau į Kauno senamiestį, kur šiltu pasisveikinimu buvome pakviesti į "Lithuanian Pub Entry". Šioje vietoje laisvų vietų nematėme, todėl pasinaudoję darbuotojo patarimu ir fraze, jog "tai tikrai ne pasaulio pabaiga", - prisėdome prie baro. "Lithuanian Pub Entry" į "Kaunas Gastro 2017" pažiūrėjo gana atsakingai ir pateikė net tris patiekalų variacijas - užmiršti nebuvo netgi veganai. Patiekalą, paruoštą jiems aš ir pasirinkau, nes tai buvo mano pamėgtas užkandis - humusas su daržovėmis. Kitiems dviems patiekalams - vištienos sparneliams bei midijoms mano organizmas sakė griežtą "NE". Nesigailiu jo paklausiusi, nes humusas išties buvo neblogas, nuvylė pateikimas, tačiau "pub" tipo vietose "Michelin" žvaigždžių turbūt nei nesusimąstytume skaičiuoti. Taigi, patiekalas pasirodė lengvas, kaip ir pati baro atmosfera. Nieko įsimintino ir įmantraus, bet tuo pačiu - nieko, prie ko reikėtų smarkiai kabinėtis.

Siesta

Esantis toli nuo Kauno centro, restoranas "Siesta" nei nemanė, jog atstumas galėtų tapti kliūtimi norint sudalyvauti "Kaunas Gastro", todėl... į Kauno Rotušės aikštę atvyko pats. Šio restorano stende puikavosi dovanos geltonojo kelio dalyviams - į gražų permatomą popierių įpakuota naminė tamsi duona, ančių kepenėlių paštetas ir obuolių čatnis. Geresnio derinio šaltą rudens vakarą nė nesugalvotumėte, tiesa?

Žali Žali

Tačiau tokių kūrybingų žmonių "Kaunas Gastro 2017" buvo ir daugiau. Jaunųjų verslininkų pora mielu pavadinimu "Žali Žali" taip pat pamalonino mūsų skonio ir regėjimo receptorius nematytu deriniu bei atskleidė kitą, kūrybingą ir maistingą daigų pusę. Tešlos, vyšninio pomidoro bei humuso kombinacija buvo transformuota į prancūziškojo "macarons" pavidalą. O šis nesaldus "sausainėlis" buvo apsuptas tikros gyvybės - žaliausių ir skoningiausių daigų. Nemeluoju, burnoje jie grojo skambiausiomis melodijomis.

Kauno kolegija

Kauno kolegijos studentai mano akyse pasirodė lyg prabangiausio restorano darbuotojai - itin rūpestingi, pasitempę, mandagūs ir "degantys" tuo, ką daro. Jų paruoštas desertas - gabalėlis prancūziškojo apversto obuolių pyrago - "Tarte tatin" pusbrolis tinkamai užbaigė vakarą.
Cinamono, obuolių ir vanilės kvapais, kuriuos juk taip gera kaskart iš naujo atrasti rudenį. Sugrįžus namo. Po lietaus.


*********

Lithuanian Pub Entry

When the rain started its performance, we were going to Kaunas old town. Here we expected to find a pub and have a drink, but "Lithuanian Pub Entry" seemed to be responsibly prepared for "Kaunas Gastro 2017" and offered us three different options. Yes, they even thought about vegans. And I actually went for this option because it was my beloved snack - humus with vegetables. My body clearly said "NO" for crispy chicken wings and mussels. And I was happy about my decision - humus was light and good, just as the atmosphere of this pub. The problem was the appearance of my dish, but I think it is not very fair to require "fine dining" skills from the bar. So there were nothing you could talk for hours, but also nothing to be unsatisfied about.

Siesta

Being so far away from Kaunas center, the restaurant called "Siesta" decided that distance is not a problem to participate in "Kaunas Gastro 2017". So they came to the town hall and even got us some gifts. Yellow route participants were awarded with a lovely package where we found a piece of fresh home-made bread, a tiny pot of duck liver pate and apple chutney. It would be hard to offer a better combination for a cozy autumn evening, right?

Žali Žali

And then we met another creative people - a young couple from "Žali žali" team showed how high their imagination level is. They prepared a snack from humus, cherry tomato and loads of tasty greens. But the most interesting thing is that it looked like a French "macaron". We really enjoyed the taste and texture of it.

Kauno kolegija

Students from Kaunas College Arts Faculty were preparing the last and the most important dish of the evening - a dessert.
The atmosphere in Kaunas town hall was very festive and cozy. I was actually admiring how they love their work. Everyone here was so polite, helpful and solid that I felt like I am in the highest quality restaurant. Students prepared a very "autumn-appropriate"dessert - apple cake that was very similar to classic French Tarte tatin. I enjoyed it a lot. It reminded me how nice it is to find the same simple yet cozy things as apple cake every autumn again and again.


Dėkoju visiems restoranams už pastangas paprastą rudens vakarą sukurti gražią ir jaukią rudens šventę. Už galimybę sudalyvauti renginyje dėkoju "Sustainable Gastro" komandai.

*********

I really want to thank to every restaurant for trying to create a nice and cozy celebration of autumn. Also for "Sustainable Gastro" team for letting me to be a part of it.

Follow my blog on: instagram and facebook.
Contact me: g.gumuliauskyte@gmail.com

Komentarai