Kaunas Gastro 2017. What to Expect?

Neveltui "Sustainable Gastro" komandos organizuojamus gastronomijos renginius įtraukiau į savo 2016 - ųjų metų atradimų sąrašą. Kitos tokio pobūdžio restoranų šventės Lietuvoje dar nesutikau, o ir nesiskundžiu - "Sustainable Gastro" komanda maisto gurmanus Lietuvoje džiugina net triskart per metus.

Pirmasis šių metų "Sustainable Gastro" renginys įvyko Vilniuje (prisiminti mano įspūdžius apie "Vilnius Gastro 2017" galite čia), o dabar, kaip visuomet, estafetę perduoda Kaunui. Šiame mieste restoranų safaris įvyks jau spalio 11-12d. 

*********

Three times per year "Sustainable Gastro" team organizes a real food festivals in Lithuania, when one evening is dedicated for at least 6 new food experiences in different restaurants. I actually never heard about some similar events in Lithuania. These gastronomic experiences are not only about the food culture, but also about the responsible food consumption. I think it was one of the reasons why I put this event on my "2016 discoveries" list.

First event of 2017 took a place in Vilnius (you can read my article about it here) and now, as usual, Kaunas is taking over this exceptional opportunity. This year the food safari of 2017 in Kaunas will last two days: from 11th till 12th of October.


Pradžia/The beginning

Viskas prasidėjo dar 2016 - ųjų metų vasarį, kuomet apie šį paslaptingą renginį tik sklido kalbos - "per vieną vakarą tiek restoranų!" arba - "nežinau, ar pajėgčiau tiek suvalgyti...". Tačiau, kalbos ir liko kalbomis. Besibaigiančią žiemą "Vilnius gastro 2016" išvijo itin smarkiu ir smagiu pavasarinio vėjo gūsiu.

Labai gerai atsimenu, jog tą kartą nusivylimų Vilniaus restoranuose buvo itin daug - nuo nevykusių patiekalų, neišbaigtų idėjų iki... maisto trūkumo. Taip taip, paskutiniame taške, kuriuo tąkart tapo "Desertinė Atostogos" - už prekystalio stovėjusios merginos tik gūžčiojo pečiais, - "atleiskite, nieko nebeturime". Ko gero, vienintelis restoranas tą vakarą sugebėjęs išlaikyti gerą mūsų nusiteikimą buvo "Burbulio vyninė". Jaučiausi lyg namuose - svetingai sutikta, skaniai pavalgydinta, apipilta gerų emocijų konfeti ir apdovanota laimingų svečių šypsenomis.

Na, o tuomet atėjo vasara. Ir pakvietė mus į Kauną. O čia - miesto restoranai be didelio vargo "šluostė nosis" visiems Vilniaus renginyje nesublizgėjusiems pavadinimams. Iki šiol prisimenu neišdildomas "Uokso" spalvas ir burnoje tirpstantį "Gurmė" antienos paštetą.

*********

Everything began in 2016, when people where only talking and guessing, - "so many restaurants per one evening!" or - "I'm not sure whether I would be able to eat that much". But this was only talks. The very first event "Vilnius Gastro 2016" proved that this was a real spring storm in the world of Vilnius restaurants.

I remember that I was a bit disappointed during the first event in Vilnius. The restaurants were not prepared for it at all. From boring food to no food at all. Yes, our last stop was "Desertinė Atostogos", but girls who were working there were only able to say, - "we are sorry". This place simply ran out of desserts.
I think there was only one restaurant that evening that changed this situation. I am talking about "Burbulio vyninė" where we were very warmly welcomed. Their food was amazing, but the atmosphere... I can only smile while remembering it.

And then summer came and invited us to Kaunas. Here almost all restaurant showed the class. I can still remember beautiful colors and textures of "Uoksas" and unforgettable taste of duck liver pate that we tried in "Gurme" restaurant.

restoranas Uoksas

Taip kilstelėjęs kartelę į viršų, Kaunas rudeniop išlydėjo mus į Klaipėdą. O čia nutiko dar netikėtesni dalykai - restoranai pasistiebė dar auksčiau ir kartelė vėl nejučia pasislinko aukštyn. Nauju atradimu tapo restoranas "Tonas", senu atradimu, priverčiančiu vis sugrįžti - restoranas "Monai", nuoširdumu papirko restoranas "XIX amžius" ir šaunusis "Meridiano" padavėjas Sigutis.

*********

With this brilliant show Kaunas warmly send us to Klaipėda where "Klaipėda Gastro 2017" took a place. And here even more unexpected things happened. Restaurants were performing so well that they lifted up the level even more. My new discovery that time became the restaurant called "Tonas", old-new discovery that makes me come back again and again - "Monai". Warmth of the restaurant "IXI amžius" melted my heart. Just as a waiter Sigutis from "Meridianas" restaurant.

restoranas Monai

Iš tiesų, rašydama šį tekstą, net neturėjau "knaisiotis" minčių archyvuose - viskas tarytum grote groja gražiausią prisiminimų melodija, kurią vis norisi nūniuoti. Džiaugiuosi, jog šiemet pavasariu pražydęs "Vilnius Gastro 2017" pagaliau estafetę perduoda Kaunui - šiais metais renginys tęsis net dvi dienas - spalio 11-12. Tiesa, restoranų lankymo vakaras - spalio 12 diena - ketvirtadienis.  Spalio 11 dienos vakaras bus skirtas susipažinimui su renginyje dalyvaujančiais ir patiekalus ruošiančiais kūrybingais šefais (susitikimas vyks Kauno Rotušėje).

*********

Actually, while writing this text, I didn't need to put any efforts to remember everything. These memories just as a beautiful melody remained in my head. I am very happy that this year we will finally be able to come back again to Kaunas and see what they prepared for us this time.
On 11th of October in the main square of Kaunas, you will be able to meet the chefs of participating restaurants. Next evening (12th of October) will be dedicated for the main event - restaurants safari.

restoranas Element

Artėjančio renginio įdomybės/What to expect

Tiek atsiminimų iš praėjusių metų, o dabar belieka sulaukti antrojo 2017-ųjų "Sustainable Gastro" renginio. Tiesa, 2022 metais Kaunas bus paskelbtas Europos kultūros sostine, todėl nenuostabu, jog patvarumą ir ekologiją palaikantis renginys "Kaunas Gastro 2017" taps vienu ryškiausiu, Kauną reprezentuojančių renginių.

Spalio 11 dienos vakarą Kauno Rotušėje įvyks spaudos konferencija - renginyje dalyvaujančių restoranų šefai atsakys į labiausiai dominančius klausimus ir pristatys keletą įdomių skonių.

Pagrindinio renginio metu - spalio 12d. prie "Kaunas Gastro 2017" prisijungs ir jaunųjų ūkininkų šeima - "Žali žali" įmonės įkūrėjai Indrė ir Vincas. Juos pakalbinti, daugiau sužinoti apie ekologinį verslą bei paragauti jų ruošto patiekalo, galėsite Kauno Rotušėje.
Dėl gana didelio atstumo nuo miesto centro, Kauno Rotušėje sutiksite ir dalyvius iš geltonojo kelio - restoraną "Siesta".

*********

An interesting fact is that on 2022 Kaunas will be the European cultural city. "Kaunas Gastro" will definitely be one of the main events that represents this city and shows how much it appreciates sustainability and ecology. "Kaunas Gastro" will be a very great opportunity to highlight the gastronomy level in Kaunas.

As I have already mentioned, the evening of 11th of October will be a very great opportunity to get to know more about the chefs of participating restaurants. So you can feel free to come and participate in the press conference.
Both routes include two places that we will be able to visit in the main square of the city - Kauno Rotušė. Young local Lihuanian farmers - Indrė and Vincas from "Žali žali" will be one of them. They will be able to share with us their young and innovative approach to farming. Also, they are ready to surprise us with their dish.
Another team that we will be able to meet in Kauno Rotušė will be the restaurant called "Siesta".

Restoranai/Participating restaurants

Geltonajame kelyje/yellow route:
Buon Giorno taverna
Diverso
HOP DOC
Jurgis ir Drakonas
Lithuanian Pub Entry
Restoranas Sala
Restoranas - Siesta

Raudonajame kelyje/red route: 
Buon Giorno taverna
CASA DELLA PASTA
DIA
Optimistai
Višta Puode
Žali žali

ir - Kauno kolegijos Justino Vienožinskio menų fakultetas/
and also - students from Kaunas College Arts Faculty of Justinas Vienožinskis.

Iki susitikimo renginyje!
I hope to see you at the event!

Komentarai