My Breakfast Stories. 5 Breakfast Ideas

Ar ir jūs rytais keliatės pora valandų anksčiau tam, kad galėtumėte ramiai papusryčiauti ir išgerti puodelį svarbiausio dienos gėrimo - rytinės kavos? Skanūs pusryčiai man - vienas dalykų, garantuojančių gerą nuotaiką, todėl niekada jų nepraleidžiu. Net jeigu miego kartais norisi labiau, nei lipti iš lovos. Tiesa, savaitgaliais, proga suderinti abu malonumus pasitaiko kur kas dažniau nei darbo dienomis, todėl nusprendžiau su jumis pasidalinti mėgiamiausiomis savo pusryčių idėjomis. Galbūt kurį nors vasaros rytą ilgiau pasisukinėti virtuvėje įkvėpsiu ir jus.

*********

Do you also get up couple of hours earlier just because of your slow breakfast and the most important drink of the day - first cup of coffee? Tasty breakfast is one of the things that makes me feel happy. That's why I never skip it. Even though, I feel like sleep is trying to keep me in bed. Anyway, on weekends, it is way easier to combine these two things together. That's why I decided to share with you my own breakfast ideas. Maybe some of them will make you feel inspired to get up a bit earlier and surprise your family.


Avižinė košė

"Įaugusi į kraują", - taip apibūdinčiau savo rytinį pusryčių stebuklą - dubenėlį avižinės košės. Ja savo rytus pradėdavau dar mokykloje, o nuo to laiko, mažai kas pakito - košės vis dar neįsivaizduoju be bananų ir pieno. Daugiau jokių pagardų man netrūksta, tačiau šie du - būtini, antraip pusryčiai taptų jau nebe tokie, kokie turėtų būti. Svarbiausia nepersistengti - verdant avižas, pilu vieną puodelį vandens ir vieną puodelį pieno.

Mėgiamiausia avižinės košės versija man ir būtų skaninta prinokusiais bananais. Ideali - papildomai pagardinta žemės riešutų sviestu (geriausia - pagamintu namuose), šviežiomis (ne sezono metu - šaldytomis) braškėmis, avietėmis ar šilauogėmis bei žiupsneliu chia sėklų. Tikras super maistas ir nepakeičiama energijos dozė. Suvalgiusi dubenėlį avižinės košės alkio nejaučiu iki pat pietų.

*********

Otameal porridge

I simply can't imagine my life without oatmeal porridge for breakfast. I used to eat it when I was a teenager and still, this dish is on the top of my breakfast list. The most important ingredients to make delicious oats are two: milk and bananas. These ones are the most important - I usually use one cup of milk and one cup of water to make the most delicious oats. 

Bananas are my favorite product to eat my oatmeal porridge with, but usually I make the best version of it and add a tablespoon of home-made peanut butter, few fresh (or frozen) berries and a pinch of chia seeds. Super food that makes me feel full till the lunch time.


Croissant

Nieko nuostabaus, jog vienas populiariausių mano pusryčių sąraše - auksinis ir traškus sviestinės tešlos kepinys - prancūziškas croissant. Paryžiuje jų išragavau dešimtis, o gal net šimtus. Vilniuje man skaniausi "Mindaugo kepyklos", tačiau dažniausiai rytais virtuvę sviesto aromatu kvepinu kepdama šaldytus raguolius (juk savaitgalio rytais iš pižamos šokti į džinsus dažniausiai pritrūksta įkvėpimo). O jie, mano manymu, visai neblogas variantas ilgam ir tingiam savaitgalio rytui. 

Skaninkite kuo tik širdis geidžia - nuo sūrių ir džemo iki sūdytos lašišos, tepamo kremo ar kiaušinių. Keli mano mėgstamiausi variantai:

1. Birios tekstūros ožkų sūris + apelsinų džemas.
2. Trintas avokadas arba tepamas sūris + Serrano kumpis arba rūkyta lašiša + skystai virtas kiaušinis.
3. Keptas Camembert sūris + figų/apelsinų džemas. 
4. Šokoladinis kremas.

*********

Croissant

It is not a surprise that one of the most popular on my breakfast list is buttery and crispy French croissant. I tried hundreds of them in Paris and have to say that I still didn't find the exact same taste here in Vilnius. But the ones, that "Mindaugo kepykla" bakes are still my favorites if we talk about Vilnius city. Anyway, sometimes in the mornings I like to bake frozen ones and have to say that they are really not bad. Especially if you stuff them with delicious cheeses and jams. My few favorites:

1. Goat's cheese + orange jam
2. Mashed avocado or creamy cheese + Serrano ham or smoked salmon + poached egg.
3. Baked Camembert + fig or orange jam.
4. Chocolate cream.


Duona

Kartais, valgydama avižinę košę sugalvoju, jog atėjo metas paįvairinti savo pusryčių meniu duona. Tokiais atvejais dažniausiai renkuosi balta duoną su grūdais (sutapysite laiko - duonos, kitaip nei croissant, nereikės kepti) ir sumuštinius ruošiu naudodama beveik tokius pat ingredientus kaip ir croissant sumuštiniams.
Neseniai išbandžiau karamelizuotų raudonųjų svogūnų chutney ir ožkų sūrio derinį - buvo tiesiog puiku.

*********

Bread

Sometimes I feel like I simply miss bread. Then I usually buy white bread with grains and prepare it almost in the same way as my croissant sandwiches.
I recently tried red caramelized onion chutney and goat's cheese combination. It was delicious.


Prancūziškas skrebutis

Šiam auksaspalviam skrebučiui paskyriau atskirą įrašą ir detaliai aprašiau, kaip gaminu skaniausią "French Toast". Skaitykite ir gaminkite naudodamiesi nuoroda čia

*********

French Toast

I even wrote a separate article for this golden crispy beauty which you can find here. Don't hesitate. It is simply the best.


Benedikto kiaušiniai

Nors ir skamba įmantriai, tačiau jaudintis visai nėra dėl ko - "Benedikto kiaušinius" paruošti gali kiekvienas, tereikės atidumo, kruopštumo ir kantrybės. Hollandaise padažui pasigaminti prireiks tik kelių ingredientų - kiaušinio trynių, sviesto, citrinos sulčių ir prieskonių. Instrukciją, kaip pagaminti jį ir išvirti tobulus "Benedikto kiaušinius" galite rasti čia

Ir nesijaudinkite, jeigu iš pirmo karto nepavyks - tam dėžutėje ir patupdyti kiti devyni kiaušiniai, svajojantys būti tituluojami "Benedikto".
Tiesa, "Benedikto kiaušiniams" tobulai tinka švieži croissant arba puri brioche.

*********

Even though, it sounds a bit complicated - don't be afraid. Everyone who has a bit of accuracy and patience can make it.  
If you fail the first one - there is no reason to be sad. That's why you still have other nine eggs in the box that are still waiting to be named as "Benedicts".
By the way, the most perfect bread to put your "Eggs Benedict" on is fresh croissants or fluffy brioche.


Avokade keptas kiaušinis/kai gamina man 

Orkaitėje keptas avokadas su kiaušiniu (perpjaukite avokadą pusiau, išimkite kaulą, šiek tiek išskobkite vidų ir įleiskite kiaušinį, kurį prieš tai geriausia įmušti atskirame puodelyje) ne tik skanus - tai sveikas pusryčių patiekalas, kupinas gerųjų riebalų. 
Šalia esančios skrudintos šoninės juostelės ir baltosios pupelės pomidorų padaže derinį pavertė beveik angliškais pusryčiais, Su prancūzišku croissant prieskoniu. Avokadą kepkite kol jis suminkštės, o kiaušinio baltymas taps tvirtesnis. Už šių pusryčių idėją dėkoju savo draugei Mildai.

*********

Baked eggs in avocado

To make this you firstly need to cut your avocado and take out the seed. Then scoop a bit of avocado and put the egg inside (you can firstly put the egg in a cup). This breakfast dish is not only tasty - it is also a healthy option, full of good fats.
We tried it with grilled bacon and beans in tomato sauce which was very similar to English breakfast. And of course, we didn't forget French "spices" - croissants. The idea of this recipe belongs to my friend Milda.


Nesu iš tų, kurie pasisotina nuo kelių kąsnių pusryčių metu, todėl ir mano paminėti patiekalai sotūs bei maistingi. 
Naujomis pusryčių idėjomis tikiuosi pasidalinti jau labai greitai, o kol kas - skanių ir sėkmingų eksperimentų virtuvėje!

Bon appétit!

*********

I'm not that kind of person who eats only a few bites of breakfast in the morning. That is why my breakfast dishes are filling and nutritious. 
I hope to share with you my other breakfast ideas very soon, so for now I wish you a very successful and tasty experiments in the kitchen!

Bon appétit!

Follow my blog on: instagram and facebook.

Komentarai