2017 m. kovo 20 d., pirmadienis

Vilnius Gastro 2017

Trumpos atostogos kovo viduryje tapo tikra švente mano skonio receptoriams - Paryžiuje pasilepinusi mėgiamiausiais prancūziškos virtuvės patiekalais, į Vilnių sugrįžau ragauti originaliausių maisto derinių ir taip renginyje "Vilnius Gastro 2017" užbaigiau savo septynias "katino dienas". Tiesa, kaip ir pridera atostogoms, "sudėtingiausiu" sprendimu tapo pasirinkimas tarp trijų skirtingų maisto safari kelių - geltono, žalio ir raudono. Tačiau dilemą išspręsti padėjo draugų kompanija, su kuria vieningai nutarėme keliauti pirmuoju - geltonu keliu bei pažadėjome sau aplankyti likusius restoranus kitu metu. 

Šį kartą geltonasis kelias nuo Vilniaus Senamiesčio nusidriekė iki pat Naujamiesčio, tad savo kelionę pradėti nusprendėme būtent nuo pastarojo - tam, kad vėliau galėtumėme neskubėdami pasiekti savo paskutinę stotelę - neseniai atsidariusį ir vilniečių jau pamėgtą barą "Vėjai" Vilniaus gatvėje.

*********

Short holiday in the middle of March became a real feast for my eyes and stomach - after having an amazing time and food in Paris, I came back to Vilnius where "Vilnius Gastro 2017" took place. The most "difficult" task for me was to choose the color of the route - yellow, green or red. But together with my friends we decided to check the yellow route restaurants and promised ourselves to visit the rest of the places next time.

This year the yellow route was pretty long. We decided to start from Naujamiestis as we were thinking to finish our evening by visiting a brand new bar in the city center called "Vėjai".


VALGOMASIS

Turiu pripažinti, jog kartais šiek tiek jaudinuosi už tų restoranų pasirodymą, apie kuriuos savo blog'e kalbėjau tiek daug. Tačiau suprantu, jog dėl tokių vietų, kaip "Valgomasis" jaudintis visai nereikia - gerą toną šis šeimos restoranas išlaiko ne tik dienos pietų ar sekmadienio brunch metu, bet ir tuomet, kai pro duris į gana nedideles patalpas nuolat plūsta žmonių minios.

Perlinės kruopos iš pradžių man pasirodė gana drąsus pasirinkimas - ką tokio ypatingo galima sukurti iš paprasčiausių produktų? Pasirodo, galima. "Valgomasis" perlines kruopas pavertė rafinuotu ir subtiliu "perlotto" su česnakų emulsija, šonine (vegetariška opcija be jos), manų traškučiu bei žirnių pudra. 
Dar kartą įsitikinau, jog "Valgomojo" virtuvė išskirtinė savo kokybe. Maistu, primenančiu namus ir šiluma, kuri nei akimirką neleidžia suabejoti - žmonės čia laimingi.

*********

I have to admit that sometimes I'm a bit nervous about the performance of those restaurants that I've been talking about on my blog so much. But after "Vilnius Gastro 2017" I understand that there is no reason to worry about this kind of places like "Valgomasis". Seems like this family restaurant shows high quality not only during daily lunch or Sunday brunch time, but even in the big and a bit stressful event, when a lot of people are coming at the same time.

At first, pearl barley seems a bit risky choice for me, - what exceptional you can create using simple groats? But believe me, "Valgomasis" can do this. They turned pearl barley into subtle and elegant "perlotto" with garlic emulsion, bacon (vegetarian option without it), a crispy chips made from think and a sprinkle of pea powder.
I can truly say that "Valgomasis" cuisine is exceptional because of their high quality, food, that reminds home and smiles that show how happy people are here.


ELEMENT

Netoliese esantį restoraną "Element" aplankiau antrąjį kartą ir čia vėl pasidžiaugiau stilinga, modernia, tačiau jaukia aplinka. Vaizdas lėkštėje taip pat susilaukė komplimentų - veršienos gabalėliai, gyvybės pilnos avietės, spalvinga morkų piure ir subtilus kiekis padažo atrodė tiesiog nepriekaištingai. Tačiau kalbant apie skonį to paties pasakyti negalėčiau - vaizdas lėkštėje buvo kur kas įspūdingesnis ir įsiminė labiau. Veršienos gabalėliai buvo iškepti puikiai, tačiau patiekalui pritrūko visus skonius tolygiai sujungiančio komponento, kuris verstų užsimerkti iš malonumo.
Mano nuomone, toks klasiškas pateikimas tiesiog reikalavo ko nors išskirtinio ir nepamirštamo.

*********

Then we decided to head to the restaurant called "Element" which I've visited second time and again was pleased by their nice, modern and cozy interior. The food on the plate looked amazing - veal meat, fluffy raspberries and subtle quantity of sauce gave that nice and chic look. But sadly, I can not tell the same thing about the flavor - view on the plate was way more impressive than taste. Veal was prepared very good, but something more was missing. Let's admit that this kind of presentation just needs to express something more interesting and unusual.


LAURO LAPAS

"Lauro lapas" užbūrė savo atsipalaidavusia atmosfera. Vakarėjantis saulėtas dangus, atrodo, suteikė dar daugiau nerūpestingumo ir priminė šiltus pavasario vakarus, kuomet taure vyno gali mėgautis lėčiau ir kiek nerūpestingiau negu įprasta. Restorano "Lauro lapas" pasirinkimas - rūkyta menkė su majoneziniu padažu. Plonai pjaustyti agurkai suteikė gaivumo, žuvis buvo minkšta ir puikiai derėjo su kiek sunkesniu padažu. Šviežia, skanu, malonu ir jauku. Dar sugrįžčiau.

*********

Here in "Lauro lapas" I was pleased by their relaxed atmosphere. A warm evening sun in the sky reminded me those beautiful and calm spring evenings when you can enjoy a glass of wine a bit longer than usual. "Lauro lapas" choice was a slightly smoked cod with mayo sauce and cucumber. The fish meat was soft and went really well with a bit heavier sauce. Fresh, tasty, nice and cozy. Would come back again.


MYKOLO 4

Užsukus į restoraną "Mykolo 4" suprantu, jog nusikėlėme į tikrus senojo Vilniaus buržuazijos laikus. Sunkios tekstūros, mediena, tamsūs atspalviai tarsi šaukte šaukia, jog čia paragausime geros mėsos ir iš restorano neišeisime alkani. Tiesos mano spėjimuose buvo, ir nemažai, tačiau tai, ką paragavau, mintimis man neleido priartėti prie galvoje nusipiešto senojo Vilniaus laikų paveikslo. Pirmiausia, pro akis nepraslydo kiek chaotiškas aptarnavimas, kuomet atsisėdus prie staliuko, salėje vis dar "paieškomi" bilietų neparodę žmonės. Paskubomis patiekalo ingredientus išvardinusi padavėja ir kone per viršų iš taurių "lipantis" stalo vanduo subtilumo nepridėjo. Na, o galiausiai likau kiek nusivylusi patiekalu: plėšyta jaučio žandų mėsa buvo nebloga, tačiau gana netolygiai iškepusi, bulvių šimtalapis labiau priminė paprastas, keptuvėje keptas ir į "bokštelį" sustatytas bulves... Bandymas neblogas, tačiau patobulėti ir pasitempti tikrai yra kur.

*********

When we entered the restaurant called "Mykolo 4", I realized that we have just traveled in time and now we are visiting place where old Vilnius bourgeoisie likes to gather. Heavy textures, wood, dark shades gave me an impression that here we will definitely try some good meat and will leave this place very full. And actually, I was not that wrong. The thing is that this place didn't let me feel like I'm sitting in the restaurant where old Vilnius bourgeoisie likes to eat. First of all, I was a bit confused by woman walking around and checking whether "all clients already showed their tickets". Quickly represented dish and water that wanted to come out over the top of the glass didn't make the situation better as well.. And finally I was a bit disappointed by dish: pulled beef cheek meat was pretty good, but potato "millefeuille" was way far away from the right one. Seemed like simple potatoes were cooked in the pan, then put together in a small "tower". The try was pretty good, but there are some things that need to be improved immediately.  



TERRA VINO

Dar vienas vakaro atradimas, apie kurio buvimo vietą nė nenutuokiau - vos prieš keturis mėnesius duris atvėrusi vyninė "TerraVino.lt". Man patiko aiškus šio restorano virtuvės sprendimas - pademonstruoti savo stipriausiąją pusę - naminę duoną. "TerraVino.lt" mums paruošė net tris patiekalus - "Stroganina taco. Northern style", "Lithuanian pastrami", "Cream cheese dessert". Kiekviename jų įkomponuota garsioji "Terra vino" duona ir už papildomą kainą siūlomas gėrimas. Tiek "Stroganina taco", tiek "Lithuanian pastrami" užkandžiai buvo išskirtiniai, tačiau šio restorano "vinimi" tapo juodos duonos, medaus, ožkų sūrio ir vyšnių uogienės desertas. Jei ne pernelyg trapi jo tekstūra (deserto negalėjome paimti į rankas, jis trupėjo, krito ir iro vos prisilietus), sakyčiau, jog tai buvo bene įsimintiniausias vakaro patiekalas.

*********

Another discovery of the evening was a winery called "TerraVino.lt". Their specialty - home-made bread was the base of every meal. I mean, snack. "TerraVino.lt" prepared us three different snacks with bread: "Stroganina taco. Northern style", "Lithuanian pastrami", "Cream cheese dessert". Tacos and pastrami sandwich were really well prepared, but the dessert made from dark bread, honey, cherry jam and goat's cheese blew my mind. If not its fragile texture (we couldn't take it into our hands, the cupcake of dark bread was crumbling all the time), I would say that it was the most memorable dish of the evening.


KOREAN TASTE

Kaip ir prieš metus vykusiame "Vilnius Gastro 2016", "Korean Taste" ir vėl parodė, jog savo klientams negaili nieko. Gyva muzika ir stalas, nuklotas eile lėkščių su skirtingais ingredientais atrodė įspūdingai, tačiau ir vėl galiu pasakyti tą patį - vietoje kepama mėsa (vakaro metu ragavome vištieną ir jautieną, vegetarams - tofu) - puiki, sriuba - skani, daržovės - paruoštos tikrai neblogai, naujienų - nėra. Vis dėlto, šiam restoranui pliusą skirčiau vien už dideles pastangas sukurti klientams patogią ir malonią atmosferą.

*********

Just like in the very first "Vilnius Gastro 2016" event, "Korean Taste" again showed that they really love and take care of their clients. Live music and a table, full of different Korean foods looked impressive. But actually, I can not say anything new - the meat (we tried chicken and beef, vegetarians had opportunity to change it into tofu) was really good, soup - delicious, vegetables - as well, news - zero. Anyway, I would give a huge plus for this restaurant just because of their efforts to make every client happy and comfortable.


VĖJAI

Kaip jau ir minėjau, naujasis baras "Vėjai" tapo mūsų paskutine stotele. Čia turėjome galimybę paragauti "Žolynėlio" trauktinės ir "Rygos balzamo" (juodųjų serbentų skonio). Nesu stipriųjų gėrimų ekspertė, tačiau nauja patirtis visuomet į gera, ypač kai su ja supažindina be galo draugiškas ir gerai nusiteikęs kolektyvas. Mielai sugrįžčiau čia pavakaroti su draugų kompanija. Tiesą pasakius, "Vėjai" šiek tiek priminė tuos gerus, šiek tiek giliau judriausiuose Paryžiaus rajonuose pasislėpusius barus, kur vakarais susiburia vietiniai, ofisuose palikę darbus ir su savimi pasiėmę tik gerą nuotaiką.

*********

As I mentioned before, the bar called "Vėjai" became our last stop. Here we had opportunity to try two strong drinks: "Žolynėlis" bitter and "Ryga Balsam" (black currant flavor). I'm not an expert of strong alcohol drinks, but new experience is always good, especially when super friendly staff explains and tells you more about it. I would definitely come back to "Vėjai" again to spend a nice evening with my friends. It reminds me a bit those cozy hidden bars in Paris where after work people come and enjoy their time together.


Apibendrinant, kaip visuomet noriu išskirti ir geru žodžiu paminėti savo tris vakaro favoritus - Valgomasis - už namų jaukumą, neblėstantį kūrybingumą, šilumą ir, žinoma, puikų skonį, Terra Vino - už gražų startą ir įsimintiną desertą, Vėjai - už malonią atmosferą, draugiškumą ir didmiesčio dvasios kūrimą.

Dėkoju "Sustainable Vilnius" - ne tik už dar vieną skanią patirtį, bet ir sąmoningo maisto vartojimo skatinimą, tvarumo, draugiškumo aplinkai idėjų vystymą ir pavasarį, kurį atnešate su kiekvienu gastronomijos renginiu.

*********

To sum up, I would like to thank Valgomasis - for their cozy-home atmosphere, endless creativity, warmth and of course, always exceptional taste, Terra Vino - for their clear idea, nice start and memorable dessert, Vėjai - for a friendly environment and really good first impression.

I also want to thank "Sustainable Vilnius" for giving me another tasty experience, for promoting consciousness and for giving us that special spring feeling.

Apie ankstesnę mano patirtį "Gastro" renginiuose skaitykite/Read about my previous experience in "Gastro" events:

Vilnius Gastro 2016
Kaunas Gastro 2016
Klaipėda Gastro 2016

Follow my blog on: instagram and facebook.
Contact me: g.gumuliauskyte@gmail.com

Komentarų nėra: