2017 m. vasario 13 d., pirmadienis

Spring Menu Degustation. Alive Vilnius

Turiu jums atskleisti vieną paslaptį susijusią su pavasariu. Kad ir kaip keistai tai skambėtų - nemėgstu jo pradžios - to pereinamojo laikotarpio iš vasario į kovą, kuomet dar turi šokinėti per ištirpusio sniego balas, nuo akinančios saulės slėptis po tamsiais akiniais ir saugoti šukuoseną nuo viską ardančio, smarkaus ir žvarbaus, nenuspėjamos krypties pavasarinio vėjo.
Ir viskas. Turbūt tai yra vienas vienintelis dalykas, kurio apie pavasarį nemėgstu. Viso kito laukiu iš visos širdies - tulpių, alyvų, pakalnučių, bijūnų. Šviesių, šiltų vakarų, per dieną įkaistančių palangių, paukščių giesmių, ryškėjančių žvaigždžių, pirmųjų daržo gėrybių ir... naujų pavasarinių patiekalų meniu. Būtent tokį džiaugsmą, artėjančio pavasario proga, pirmasis blogeriams ir žurnalistams atnešė augalinio maisto restoranas "Alive".

*********

Even though it might sound a bit strange, I have to tell you one secret about my relation with spring. I actually hate the beginning of it. The period when March starts and you still have to overstep the water of a melting snow, to hide your eyes from a blinding sun and try to catch your hair when a crazy wind of spring tries to overthrow you.
And that's all. I think it's only one thing that I don't like about spring. The rest of it I adore with all my heart - tulips, lilacs, peonies. Bright and warm evenings, hot windowsills, songs of birds, bright stars in the sky, first goodies in the garden and of course... new spring menus. The restaurant in Vilnius called "Alive" was a first one this year who gave us an opportunity to try their new spring menu.


Ir nors po degustacinės "Alive" pavasarinio meniu vakarienės praėjo jau daugiau nei savaitė, negaliu nustoti galvoti apie tą vakarą manyje praūžusias emocijas ir mintis. Visos jos susiveda į vieną nenuginčijamą tiesą - veganiškas maistas, iš tiesų toks įvairus, toks įdomus, spalvingas, kupinas gomurį stebinančių skonių, malonus akims ir toks... gyvas.

Būtent šiomis emocijomis jus nustebins vienas naujausių augalinio maisto restoranų Vilniuje, taikliu ir skambiu pavadinimu - "Alive".

*********

It's been already more than one week after this new menu degustation dinner, but I still can not forget all thoughts and emotions it caused me. All in all, I only want to say one thing - vegan food is so different, so interesting, colorful and full of tastes. So pleasant and so... alive.

All these emotions will greet you at "Alive" - brand new fine dinning restaurant in Vilnius which has already attracted so many good food lovers.


Duris Gedimino prospekte pravėręs be didesnio triukšmo, "Alive" prisijungė į blogeriams draugiškų restoranų gretas ir vasario 1d., skambant fortepijono melodijai, pristatė naująjį pavasario patiekalų meniu. Vakaro metu ragavome net septynis šiluma dvelkiančius skonių derinius.

Vos įžengus pro aukštas medines duris, mane maloniai nustebino jauki ir dinamiška restorano aplinka: galima rinktis vietą prie lango ant aukštų baro kėdžių, galima prisėsti ant patogių minkštasuolių palei sienas, ar tiesiog patogiai atsiremti tvirtose kėdėse.
Blogeriams ir žurnalistams paruoštas stalas restorano viduryje, kėlė dar daugiau smalsumo. Meniu perskaičius pirmąjį mūsų laukianti patiekalą, buvo galima nujausti - ruošiamės ragauti kai ką ypatingo.

Ir tikrai, pirmasis, ant stalo atkeliavęs patiekalas - burokėlių užkandis su wasabi ledais, manyje sukėlė begalę klausimų. Nuo - kaip iš paprasčiausių burokėlių išgauti tokius įspūdingus skonius, - iki svarstymų - galbūt ir man reikėtų pasiduoti tai augalinio maisto filosofijai?
Kartu prie stalo aptarėme, jog mėsos pakaitalas tempeh buvo paruoštas puikiai.

*********

"Alive" joined bloggers/journalists-friendly restaurants and presented for us their new spring menu, which consists of seven different dishes. The melody of piano was a perfect component of this beautiful evening.

When I just entered the restaurant, a cozy and dynamic atmosphere, big space and warm light caught my attention. After seeing the menu of tasting dinner, I already knew that it will be an amazing experience. And it was. The first dish was a starter made from beetroots, pistachios, tempeh (meat alternative) and wasabi ice-cream. The dish was very rich in flavor and I was impressed by perfectly prepared tempeh.


Vis dėlto, tai buvo tik rami, visų vakaro minčių pradžia. Ant stalo vienas po kito pasirodantys patiekalai demonstravo vis kitas, pritrenkiančias savybes.
Antruoju degustacijos užkandžiu tapo "Grybų sodas" - šviežių pavasariškų daržovių bei lengvai pakeptų grybų ir pastarnokų duetas. Puikus ir lengvas startas, tačiau jeigu reikėtų rinktis tarp dviejų užkandžių, savo balsą atiduočiau burokėliams.

*********

Anyway, it was just a beginning of all the emotions. Eevery dish contained something special and unique.
The second starter was named a "Mushroom garden". Spring vegetables, lightly roasted mushrooms and parsnips went into a very nice combination. But if I would need to choose, I would go for a first one with beets.


Trečiasis patiekalas - artišokų pyragas - taip pat neišvengė komplimentų. Tešloje pateikti artišokai, porai ir baltojo vyno redukcija burnoje atsiskleidė gyva ir puošnia spalvų palete.

Kepto tofu sriuba su kreivabudėmis ir daržovėmis buvo naujas, iki šiol niekada nebandytas skonis. Sriuba išties švelniai aštroka, sakyčiau - pritaikyta lietuviškam pavasariui, kuomet atsisukus atšiauriai vėjo srovei, vis dar norisi sušilti viduje.

*********

The third dish was an artichoke cake and it also got only positive feedback. I was really impressed.
The soup of fried tofu, vegetables and mushrooms was also a totally new experience for me. A bit spicy it could be a perfect cure from a strong and cold wind of spring.


Risotto su trumais tik dar kartą paneigė faktą, jog patiekalai be mėsos nėra tokie sotūs. Ties penktuoju vakaro patiekalu jau buvau tvirtai nusprendusi - jei turėčiau galimybę kasdien valgyti "Alive" ruoštą maistą - save tuoj pat galėčiau "pakrikštyti" vegane.

Garsusis, kiekvieno veganiško maisto eksperto nuosprendžio laukiantis seitano kepsnys buvo patiektas kataifi tešloje ir iš tiesų priminė maisto iliuziją, tačiau valgant norėjosi pastikslinti, ar tai tikrai ne mėsa? Na, tokia nesunki ir baltyminga? Tačiau atsakymas buvo aiškus - nestatyti savęs į jokius rėmus, neužduoti sau klausimų ir tiesiog mėgautis geru maistu - "Alive" savo misiją vykdo puikiai.
Negaliu nepaminėti degintų bulvių piure, kuri šiame ansamblyje grojo riešutų natomis: skaldytų kokosų, švelnių anakardžių, pikantiškų migdolų.

*********

Risotto with truffles was another proof that food without meat is also very filling and rich in flavor. I was pleased by subtle and tender texture of risotto.

And then time for a famous seitan steak came. High in protein seitan steak is one of the alternatives to eat instead of meat. The taste of it actually reminded me a turkey. A unique and unforgettable experience I would say.
I also have to mention that a pure of roasted potatoes was excellent. It had so many nutty flavors: coconuts, cashews and almonds appeared here.


Rome marinuotas bananas karamelės stikle atrodė įspūdingai. Ir nors tai buvo jau septintasis vakaro patiekalas (nuraminu jus, kiekvieno patiekalo porcija buvo sumažinta perpus) - jaučiausi lengva ir soti. Manau, jog šie du, dažnai į skirtingas puses keliaujantys žodžiai, visuose restoranuose turėtų susijungti į vieną neišskiriamą ansamblį.

*********

Banana marinated in rum covered with a pieces of caramel in glass looked impressive. Even thought it was a seventh dish of the dinner (don't worry, we ate half of the portion of each dish) I was not feeling heavy. I think that it should be the main goal of all the restaurants - to make you feel happy, full, but light at the same time.


Valgyti tai, kas iš tiesų priartina prie kitokio skonio suvokimo, valgyti tai, kas neįstato į jokias griežtas linijas ir ribas - atrodo, "Alive" puikiai sekasi vystyti savo filosofiją. Belieka tik ateiti, įsiklausyti ir mėgautis. 
Taip atrandant naujus skonių derinius, neskubant mėgaujantis maisto šiluma, tiesiog imi ir pamiršti, kodėl gi tu nemėgsti tos ankstyvo pavasario pradžios. 

Už kvietimą apsilankyti šioje degustacinėje vakarienėje dėkoju "Vegfest LT" festivalio organizatorei Ventei Viteikaitei ir visai profesionaliai restorano "Alive" komandai.

*********

To eat dishes that brings you closer to another perception of food - seems like "Alive" is doing a great job by developing a different philosophy of food. You just have to come, to listen and enjoy.
While discovering new tastes and enjoying a warmth of food, you just forget why you actually don't like the beginning of spring.


Alive
Gedimino pr. 31, Vilnius

Follow my blog on: instagram and facebook.

Komentarų nėra: