Breakfast in City. Valgomasis Vilnius

Vilniuje ne tiek jau daug vietų, kurias galima būtų pavadinti šeimos restoranu, - samprotauju mintyse. Tačiau staiga susimąstau - o ką gi jūs vadinate šeimos restoranu? Mano galvoje iškylančiame apibrėžime nėra nei piešimo kampelio, nei vaikiškų kėdučių.. Pirmiausia man tai - vieta, atsiradusi iš meilės maistui ir žmonėms. Vieta, kurioje gali pajausti tą tolygų, bendrą ir gilų kvėpavimą, o jis, tarytum savaime papasakoja istoriją - vedamos bendrų tikslų ir pastangų, pildosi net pačios didžiausios svajonės.

Tokiose subtiliose vietose ir nereikia tų piešimo kampelių - netgi vaikai čia, tarsi užburti, klausosi unikaliausių maisto melodijų.

Būtent šiais epitetais galėčiau apibūdinti nedidelį ir jaukų šeimos restoranėlį taikliu pavadinimu - "Valgomasis". Tiesa, vaikišką kėdutę savo mažiausiems čia tikrai surasite, tačiau spalvotų pieštukų jiems visai neprireiks - sekmadienio brunch metu siūlomas meniu - tikras maisto spektaklis.

*********

There are not so many places in Vilnius that you could easily call a family restaurant. But wait, what do you call a family restaurant? While analyzing this definition, I firstly think not about kid's playing corner, but about the place which was created and inspired by love. Love for food people. In this kind of places you can simply feel that equal, common and deep breathing. Which naturally tells you the secret - when you really want something and do not stop working for it and thinking about it - your biggest dreams become true.

In these subtle places you even don't need to look for a kid's playing corner. Here even children stay calm and listen to the melody of most delicious foods.

In these words I could describe one tiny and cozy family restaurant called "Valgomasis" (in English it means a "Dinning room"). Here you will definitely find a chair for your smallest family member, but you won't need to look for toys - Sunday brunch menu here seems to be a real food spectacle.



Vos pravėrus duris - maloni šypsena ir pasiūlymas sušilti su pirmuoju ryto kavos puodeliu (pusryčiauti atvykome 12val., tačiau galimas ir vėlesnis laikas - 14val.). "Valgomasis" siūlo "free flow" kavą - juodą americano arba su pienu, kurią galite gerti kiek tik norisi. Apie jaukią ir nedidelę restorano erdvę jau užsiminiau šiame įraše, tad dabar skubu pasakyti, jog ir vėlyvųjų pusryčių metu čia taip pat šilta, jauku ir gera būti. 

Pirmasis pusryčių patiekalas - tradicinis britiškas scones pyragėlis, su trijų rūšių užtepais - sviestu, bruknių uogiene ir grietinėle. Minkštas ir purus jis tirpte ištirpo burnoje, o aš likau sužavėta netikėtu "Valgomojo" sprendimu brunch pradėti nuo britiškos klasikos.


*********

When we just entered "Valgomasis", a warm smile and coffee offer greeted us. Here you will find two types of free low coffee: black americano and another one with milk. The atmosphere here seems to be the same cozy and warm as I told you about right here

The first dish of our Sunday brunch was traditional British scone with three different toppings: butter, cow-berry jam and whipped cream. Soft and fluffy scone melted in my mouth and I was pleased by their decision to start our brunch from British classic.



Po kelių minučių ant mūsų stalo atsirado bene didžiausią smalsumą kėlusios tradicinės "Valgomojo" bulvių salotos, sudyta lašiša su burokėliais, medaus-garstyčių padažas. Tai buvo pasakiška kombinacija. Sodrios tekstūros lašiša, švelniai salstelėjęs medaus-garstyčių padažas ir tradicinės bulvių salotos susijungė į tobulai išbaigtą skonių harmoniją. Žinote, kokiu netikėtu žodžiu norėjosi apibūdinti šią kombinaciją? Švelnumas. Gomurys liko tarsi paglostytas tuo aksominiu skonių deriniu.

*********

After few minutes, a bowl of famous potato salad of "Valgomasis", few slices of salted salmon and honey-mustard sauce arrived on our table. I can truly say it was an amazing combination. A very rich in flavor salmon, slightly sweet sauce and traditional potato salad went really well together. I felt like food here is very soft and tender. Not the best words to describe food, right? But that's how I felt.



Taip pat paragavome gaivesnių salotų su bolivine balanda ir burokėliais. O tuomet atėjo eilė šviežiai keptai baltai duonai su bazilikais ir kreminei saulėje džiovintų pomidorų užtepėlei. Švelnumas, švelnumas... sukte sukosi aplink.

*********

After that we tried another salad version with quinoa and beets. And then the time of freshly baked bread and sun-dried tomatoes cream came. That softness was always around us..



Pripažinsiu, jog išgirdusi draugų kvietimą sekmadienį nueiti į brunch - aš šiek tiek išsigąstu. Bijau to neaprėpiamo platumo pasirinkimo, patiekalų įvairovės, kai, atrodo, valgyti nori jau tik akimis, tačiau dar neišbandei sviestinių bandelių, norėtųsi paragauti ir trijų rūšių sūrių, o kur dar desertai!.. Tokiais momentais, aš džiaugiuosi, jog yra tokių vietų, kaip "Valgomasis", kurios šią problemą išsprendžia už mane - vienas po kito sekantys patiekalai pateikiami normaliomis porcijomis. (Žinoma, jei visai negalite pasigirti kontrolės jausmu - persivalgyti įmanoma, tačiau čia jau kiekvieno asmeninis sprendimas, tiesa?) Tokius vėlyvųjų pusryčių meniu galima drąsiai vadinti "spektakliais" - prieš kiekvieną "pasirodymą" pristatomi, atidžiai apžiūrinėjami, atsidūrę lėkštėse, o tuomet, palytėję skonio receptorius ima šokti ir skleistis pačiomis įvairiausiomis skonių spalvomis, neapkraudami minčių papildomais klausimais - kurį gi pasirinkti?

*********

I can honestly say that after hearing the offer from my friends to go for a Sunday brunch, I often feel a bit scared. I'm scared of that insane amount of food - huge variety of dishes, when you actually feel so full, but you still need to try those buttery pastries and three different types of cheese! 
And at these moments I feel so glad that this kind of places as "Valgomasis" exists. They just simply offer you a full menu and normal food portions. (Well, of course, if you can not be proud of your self-control abilities, then you might overeat, but this is your choice, right?) So this kind of brunch I can definitely call a small performance: first they're represented to you, then you observe them while they're in your plate and then the best part begins! They shows you all colors of different tastes while dancing in your mouth.



Benedikto kiaušinis (pasirinktinai su kumpiu arba lašiša) buvo patiektas ant kukurūzų duonos. Prapjautas trynys tekėjo kaip ryto saulė, o kukurūzų duona išryškino sviestinį hollandaise padažo skonį.

*********

The egg Benedict (you can choose with ham or with salmon) was served on a loaf of cornbread. The yolk was running as a melting butter and the cornbread highlighted the taste of buttery hollandaise sauce.


 
Kefyro pana cota (kas antrą sekmadienį "Valgomasis" patiekia blynelius su kavos sviestu ir klevų sirupu arba, kaip šį kartą - skirtingą desertą) buvo idealus to sekmadieninio "spektaklio" užbaigimas. Saldu, gaivu, rūgštu, lengva!

*********

Pana cota, made from kefir, was a perfect end of all Sunday morning performance.



Visus šiuos patiekalus, įskaičiuojant ir kavą, "Valgomajame" paragausite už 15 eurų. 
Puikus maisto spektaklis ne tik akims, bet ir skonio receptoriams. Su nekantrumu laukiu pavasario, kai meistriškais maisto pasirodymais ir malonia atmosfera bus galima mėgautis ir "Valgomojo" terasoje. Tikrai sugrįšime!

*********

You can try all these dishes at "Valgomasis" for 15 euros. 
A perfect spectacle not only for eyes, but also for a stomach. Can not wait for a spring time when "Valgomasis" will open their terrace. Will come back again!

Valgomasis
J. Basanavičiaus g. 44, Vilnius

Follow my blog on: instagram and facebook.

Komentarai

Anonimiškas sakė…
Great post, thanks for the tip! I live just near by, but have never come across this place. Will definitely give it a go, since scones are one of my favorite "dishes"! And that panna cotta made of kefir - a must have!
Prestige sakė…
Hey! So glad that my tip was useful :) I really highly recommend this place, they serve daily lunch every day and brunch on a Sunday mornings, don't forget to book your table first! :)