2016 m. spalio 16 d., sekmadienis

What's for Breakfast? Life in Paris

Kai kurie dalykai tiesiog neturi pabaigos. Apie Paryžių ir maistą galėčiau kalbėti valandų valandas, todėl nusprendžiau su jumis pasidalinti keletu kadrų iš paskutinių rugsėjo dienų ir tuo pačiu atskleisti porą paslapčių - ką ir kur turite paragauti, jei lankotės Prancūzijos sostinėje. Visai taip, kaip  rašiau čia, tik šįkart - jau su nostalgija.

Kartais pagalvoju, jog didžiausią dalį aplankytų kavinukių mano sąraše sudaro pusryčių vietos. Ne paslaptis - esu nepataisoma (o taisytis ir neplanuoju, ir nenorėčiau) rytinių sviestinių kepinių gerbėja. Išsirinkti geriausius Paryžiuje - lengviau, bet ne taip jau ir paprasta. Pavyzdžiui, savaitgalio rytais, vardan skaniausių suktų sviestinių "sraigių" su šokoladu ir pistacijomis suvaikščiodavau tris kilometrus! (Visai geras dalykas, žinant, jog "sraigė" iš tikro sviesto ir šokolado) Ta vieta, esanti už pusantro kilometro nuo mano namų Montmartre yra nusileidus nuo Sacré Coeur bazilikos ir pasivadinusi Pain Pain pavergė mano skonio receptorius. Be minėtų "sraigių" (roulé pistache-chocolat) ten pirkdavau nuostabias chaussons a la cannelle (sviestinė bandelė su obuoliais ir traškia cinamono plutele) ir bene mėgiamiausią Prancūzijos patiserijos šedevrą - pyragaitį Paris-Brest. Tiesą sakant, viskas ten atrodydavo be galo skaniai, tiesiog neatsispiriamai. Bet turbūt žinote kaip būna, kai atrandi tuos favoritus, o rytų - ne tiek jau daug likę...

*********

Some of the things are just endless. I could talk about Paris and food for hours, that's why I decided to share with you a couple of thoughts what you really have to see and eat while visiting this beautiful city. I wrote a little "must eat in Paris" article here, but this time I will tell you about three amazing places where you can find lots of buttery masterpieces that goes amazingly well with your very first cup of morning coffee.

This is not a secret that I am a huge fan of breakfast. A cup of coffee and buttery pastries was my perfect morning combination every weekend in Paris. I was determined to walk 3 kilometers in a beautiful Montmartre just to buy my favorite buttery "snails" with chocolate and pistachio. These ones (roulé pistache-chocolat), a buttery buns with apples and cinnamon (chaussons a la cannelle) and one of my all-time favorite French desserts Paris-Brest were the things I was used to buy at the bakery called Pain Pain. If you ever visit Montmartre and want to make your morning coffee break into a heavenly delicious moment, you have to go there.


Tačiau mintyse visuomet skambėjo kitas, tokių sviestinių "sraigių" karaliene tituluojamos kepyklėlės pavadinimas - Du pain et des idées. Ši vieta, esanti dešimtajame Paryžiaus rajone, pasižymėjo prancūzų kepyklėlėms nebūdingu darbo grafiku - atidaryta tik darbo dienomis, todėl tam, kad ją aplankyčiau, reikėjo sulaukti atostogų. (Gal ir gerai, jog tai buvo tik vienas kartas. Kitaip būčiau sunerimusi dėl sviesto kiekio kraujyje) Vos tik įžengus, pasitinka nuostabus, tipinis prancūziškas interjeras. Jautiesi tarsi atkeliavęs į teatrą, skirtumas tik tas, jog pasirodymo pabaigoje gali tų "aktorių" atsikąsti. O tai jau neapsakoma. Nuo klasikinių "sraigių" su pistacijomis ir šokoladu, iki lipnių su romu ir razinomis, švelniai rūgščių - su citrina ir riešutais bei tirpstančių burnoje su praliné kremu. Dar paragauju tarte aux figues (pyragėlis su figomis) ir tada galutinai suvokiu, kaip liūdna yra išvykti iš sviestinių kepinių šalies.

Šiek tiek trumpesnis ryto žygis (o kartais net pakeliui į darbą) būdavo į geriausių sviestinių raguolių kepyklėlę Montmartre. Besidomėdama jos įsikūrimo istorija sužinojau įdomų faktą - būtent čia nufilmuotos kelios mano vieno mėgiamiausių visų laikų filmo "Julie&Julia" scenos. Ne nuostabu - ne tik raguoliai, bet ir interjeras čia - tarsi iš filmo. Ta nuostabi kepyklėlė žinoma, ko gero, tik vietiniams ir neturi konkretaus pavadinimo. Tačiau ją surasite raktažodžiu Boris Lumé patisserie boulangerie. Garantuoju - nei sviestiniams raguoliams, nei nepriekaištingai atrodantiems desertams negalėsite ištarti "ne".

*********

But while thinking about these buttery "snails" I was always having one name in my mind - Du pain et des idéesThis bakery is situated in the 10th area of Paris and works only on weekdays. That's why it was impossible for me to visit it without being on holiday (all in all, I thought that this is even better, cause otherwise I would be a bit worried about the amount of butter in my blood!). When you enter this place, you feel like you came to the theatre, only one difference is that after the performance you can really taste these delicious-looking "actors". And this I can not describe by words. From a classical ones with pistachio and chocolate, to a bit sticky with rum and raisins, slightly sour with a lemon cream and nuts and heavenly sweet with a praliné cream. I also tried a buttery tart with figs and then I finally realized how sad it is to leave Paris...

A bit shorter morning walk (or sometimes just on my way to work) was to another beautiful bakery in Montmartre. When I was reading about the history of this place, I found out that here were filmed a few scenes of my all-time favorite movie "Julie&Julia". Not surprised at all - not only the croissants, but also the interior here gives you a very warm feeling that you're back in old good times. This charming bakery is known only for locals and doesn't have any particular name, but you will find it by a keyword Boris Lumé patisserie boulangerie. I can guarantee, you won't be able to say "no" for these buttery croissants and magical desserts.


(3 nuotraukos viršuje - Du pain et des idées)

(Pain Pain patiserijos stebuklas - Paris-Brest)

(3 nuotraukos viršuje - Du pain et des idées)

(Boris Lumé patisserie boulangerie)


Negaliu nepritarti "Julie&Julia" filme išgirstai frazei - "Jeigu žinočiau, jog iki mano gyvenimo pabaigos liko tik keliasdešimt dienų, aš visas jas praleisčiau valgydama sviestą", - sviestą su šokoladu ir pistacijomis - dar pridedu aš ir jau laukiu kitos kelionės į gardžiausių kepinių šalį.

*********

I can only agree with a phrase that was mentioned in my all-time favorite movies "Julie&Julia" - "If I knew that I have only few days left till the end of my life, I would spend them all by eating butter", - butter with chocolate and pistachio - I can add and already wait for another trip to this tastiest pastries country.

Follow my blog on: instagram and facebook.

2 komentarai:

Monique rašė...

Koks skanus post'as! Seilyčių prisikaupė beskaitant :)

Prestige rašė...

Ačiū, Monique, man ir pačiai jį rašyti dėl šito nelengva buvo :)))