Breakfast Idea: French Toast

Rytai, kai nereikia niekur skubėti ir galima ilgiau pasivartyti lovoje yra sutverti ilgiems pusryčiams. Svarbiausia netingėti pasigaminti ką nors ypač skanaus ir neįprasto. Prancūziškas skrebutis mano vaikystėje būdavo kone dažniausias pusryčių maistas. Dar šiltą, ką tik iš keptuvės ištrauktą auksinę riekelę baltos duonos mama gausiai aptepdavo sviestu. Įspūdinga, tiesa?
Šiandien taip vadinamą "french toast" kepu tik ypatingomis progomis, tokiomis, kaip pavyzdžiui, tingus sekmadienis.

***********

Mornings when you don't have to rush and have plenty of time to lay in bed are dedicated for a long breakfast. The most important thing is to prepare something special and tasty. French toast was the most popular breakfast meal in my childhood. My mom was used to cover a warm slice of white bread with generous amount of butter. Impressive, right?
Today I prepare french toast only on a special occasions, for example, when it's a lazy Sunday.


Prancūzų skambiai pavadintas "le pain perdu", prancūziškas skrebutis tampa ne tik be galo skania, bet ir ekonomiška pusryčių idėja. "Le pain" - duona (pranc.), "perdu" - prarastas, išmestas (pranc.) atskleidžia vieną šio patiekalo paslaptį: skrebučiui paruošti galite naudoti ir ne pirmo šviežumo duoną, taip riekelės, mirkytos kiaušinio plakinyje nesutrupės ir įgaus nuostabią traškią tekstūrą, o jums nereikės išmesti "jau nebevalgomos" duonos.

Taigi, vienam "french toast" suvožtiniui sunaudoju vieną kiaušinį, pusę puodelio pieno, žiupsnelį druskos ir šiek tiek sviesto kepimui. Duonos riekeles, išmirkiusi kiaušinio, pieno ir druskos plakinyje kepu ant įkaitusio sviesto tol, kol abi pusės įgauna gražų auksinį atspalvį. O po to ateina laikas fantazijai: prancūzišką skrebutį galite gardinti šviežiomis uogomis ar uogiene, medumi ar klevų sirupu... variantų kiek tik širdis geidžia. Mano mėgstamiausias šiuo metu - su maskarponės kremu ir rūgštesnės serbentų uogienės įdaru. Viršų pagardinu skystu medumi arba klevų sirupu  bei riešutais, braškėmis. Kažkada tam naudojau karamelizuotus bananus. Skonis dieviškas. Būtent toks, koks ir turi būti sekmadienį. Skanaus!

***********

Sometimes named as "le pain perdu", french toast becomes not only very tasty, but also economical breakfast idea. "Le pain" - bread (fr.), "perdu" - wasted (fr.) reveals a secret of this dish: for the toast you can use not very fresh bread so the slices wouldn't crumble and the texture would be amazingly crispy. And also, you won't need to throw away your bread which is "not eatable" anymore.

So for one french toast "sandwich" I used one egg, half of the cup of milk, a pinch of salt and a little bit of butter for baking. I bake the slices of the bread soaked in the egg, milk and salt mixture on the frying pain until the both sides of bread get that golden beautiful color. And then it's time for your imagination: you can add the fresh berries or a jam, honey or a maple syrup... you have plenty of choices. My favourite one now is with mascarpone cream and a sour red currant jam inside. On the top i drop a bit of honey or maple syrup with hazelnuts, fresh strawberries. Once I used the caramelised bananas. The taste is heavenly, just like it is supposed to be on Sunday. Bon appétit!


Follow my blog on: instagram and facebook.

Komentarai